ZHDB-competitie afgelast

Helaas heeft de ZHDB moeten besluiten om de ZHDB-competitie in haar geheel moeten af te gelasten. Wellicht dat in het voorjaar van 2021 een nieuwe clubcompetitie zal worden georganiseerd.

Zie ook www.zhdb.nl.

Winst in stadsderby

Al in de tweede ronde stond in de Eerste Klasse B een echte stadsderby op het programma. Damclub Den Haag ging een paar honderd meter verderop op bezoek bij De Hofstad Dammers. Hofstad was na een jaar verblijf in de Tweede Klasse gelukkig weer terug in de Eerste Klasse. In de eerste ronde hadden ze een goede start met een gelijkspel tegen het hoofdstedelijke VAD. Er werd een spannende wedstrijd verwacht.
Jaap van Hal had vijf van de acht borden van ons eerste goed voorspeld en zo kwam het dat Gerard de Groot tegen Krijn Toet zat. In dat duel ging het vooral om het strategisch laveren, waarbij Krijn optisch het voordeel had. De meeste aandacht ging echter uit naar het treffen tussen Frans van Eenennaam en Frans van de Velde. Een knotsgekke opening met wederzijdse offers resulteerde in positioneel voordeel voor onze Frans, want na een foutje resulteerde in een wankele schijf voorsprong op de zevende rij. Intussen had Hans van Woerkom al een volle schijf gewonnen tegen Nerin Bisseswar. Niet dat Damclub Den Haag al op rozen speelde, want op diverse borden was het zo spannend dat er niets te voorspellen was.
Gerard en Krijn tekenden als eerste de vrede, nadat plotseling veel schijven van het bord verdwenen. Hans won snel daarna, waarna het grote denken en wachten begon. Bas Baksoellah haalde een remise tegen Dion van Bommel, ondanks wat achtergebleven hout. Dion was echter zo vriendelijk dat probleem voor Bas op te lossen.
Nico Leemberg speelde een goede partij remise tegen Radjen Kalloe. Hij verzuimde echter het mooie werk af te maken met een eenvoudige damcombinatie. Hetzelfde gold voor Frans van Eenennaam, die het net niet nauwkeurig genoeg speelde om de volle buit binnen te halen.
De marge was dus nog steeds een magere twee bordpunten. Maar Pertap Malahé speelde tegen Nizaam Muradin het middenspel zeer secuur uit. Met een verrassende wending maakte hij de doorgebroken schijf van Nizaam onschadelijk. En in het voordelige eindspel maakte hij het snel uit met een leuke finesse.
Nu kon er weinig meer fout gaan. Want hoewel Herman Vroom tegen Bonne Douma onder zware druk stond, leek Hein van Dee inmiddels te gaan winnen. Hein liet die winst glippen, maar scoorde wel het winnende negende bordpunt. Tot slot wist toch ook Herman nog een punt te scoren. De 10-6 overwinning liet zich goed smaken met een biertje buiten op afstand.

Eerste ronde ZHDB-competitie afgelast

Vanwege de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus heeft het ZHDB-bestuur besloten om de eerste ronde van de Provinciale Competitie af te gelasten. De viertallen van DC Den Haag beginnen derhalve thuis tegen MDV 2 op dinsdag 20 oktober respectievelijk uit tegen RDC op vrijdag 23 oktober.

Prima start van het eerste

Zaterdag werd de eerste ronde van de nationale competitie gespeeld. Een vreemde competitie dit jaar als gevolg van de Corona-epidemie. De KNDB besloot om de competitie toch door te laten gaan, maar wel met kleinere teams omdat niet iedereen het aandurft om achter het dambord te gaan zitten. Daarnaast zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen nodig in de speelzaal om de wedstrijden zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ook bij Damclub Den Haag wil nog niet iedereen al wedstrijden spelen, dus ons achttal kent echt behoorlijk wat wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijk geplande tiental. En het combinatieteam is om die reden helaas uit de competitie terug getrokken.

De eerste wedstrijd tegen Haarlem kende ook nog eens een roerige start. De Haarlemse spelers hadden de gevolgen van de afsluiting van de A4 onderschat en arriveerden verspreid tussen 12:10 en 12:50. Om kwart over twaalf werden de klokken toch aangezet, want om vijf uur zou er een familiefeestje starten in De Kameleon. Ook bleef door een verkoudheid van tegenstander Roel Jansen bord 8 onbezet, zodat Roy Bidesi boodschappen kon gaan doen en we al vanzelf met 2-0 voor stonden. Op bijna alle borden werd een spannende partij gespeeld, alleen de tegenstander van Bas Baksoellah probeerde het vlak te houden. Frans van Eenennaam wist al vrij snel een schijf te winnen, maar zijn tegenstander had wel wat compensatie. Frans bleef nauwkeurig spelen en wist de score te verdubbelen. Herman Vroom was de volgende, hij won de voorpost van Peter Schipper na een onnauwkeurigheid in de verdediging.

Daarna was de beurt aan Hans van Woerkom. In het middenspel wist hij zijn opponent positioneel volledig te overrompelen door verrassend snel een flank-centrum aanval op te bouwen, die daar door gebrek aan basisschijven totaal geen antwoord meer op had. Hans miste nog een vernietigende vijfklapper, maar dat was ook helemaal niet nodig om de partij te winnen. De partij van Bas eindigde in een vlakke remise, maar daarmee was de teamwinst wel binnen. De score zou echter nog verder oplopen. Gerard de Groot kwam goed uit de opening met een korte-vleugel-opsluiting tegen de Haarlemse topper Mark Deurlo, maar wist niet te voorkomen dat in het middenspel een grote decorwisseling plaats vond. Juist toen Deurlo wilde doordrukken, kon Gerard met een handige forcing schijfwinst forceren. De overblijvende stand was nog wel remise, maar de Haarlemmer speelde het niet op zijn sterkst.

Ook Pertap Malahé won zijn partij. In het middenspel was Pertap helemaal naar de bordranden gedrukt en stond hij niet best. Maar met de hem kenmerkende handigheid wist hij toch voordeel te forceren die hem uiteindelijk partijwinst bracht. De laatste partij was van Nico Leemberg. Hij kwam sterk uit de opening maar ergens in het klassieke partijtje ging toch wat mis. Nico hield het echter bekwaam op remise. De eindstand: 14-2. Een prima seizoensstart!


Corona-veilige opstelling in de gymzaal van de Kameleon.

Programma Nationale Competitie 2020/2021

Het programma voor de Nationale Competitie 2020/2021:

19 september 2020 Den Haag - Haarlemse DC
03 oktober 2020 Hofstad Dammers - Den Haag
17 oktober 2020 Den Haag - DES Lunteren 2
14 november 2020 WSDV 3 - Den Haag
28 november 2020 Den Haag - Zaanstreek
12 december 2020 Van Stigt Thans 3 - Den Haag
09 januari 2021 Den Haag - 020 2
23 januari 2021 Waarddammers 2 - Den Haag
06 februari 2021 Den Haag - VAD
20 februari 2021 Damlust 2 - Den Haag
06 maart 2021 Leids Damgenootschap - Den Haag

 

Het Combinatieteam is klaarblijkelijk teruggetrokken.

Indeling Nationale Competitie 2020/2021

De KNDB gaat er vanuit dat er vanaf september weer gedamd kan gaan worden voor de competitie en heeft de indeling voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Tevens zal in alle klassen met achttallen worden gespeeld.

Tegenstanders Den Haag (1B) Tegenstanders Den Haag CT (2D)
020 2 Alblasserdam
Damlust 2 Constant Charlois 3
De Waarddammers 2 DEZ Culemborg 2
DES Lunteren 3 De Waarddammers 4
Haarlemse Damclub DEZ Reeuwijk
De Hofstaddammers DOS Delft
Leids Damgenootschap NDV Nieuwland
VAD RDC Rijnsburg 2
Van Stigt Thans 3 Samen Sterk 2
WSDV 3 Scheveningen
Zaanstreek  

 

Tweede sluit succesvol seizoen in stijl af

Voor het ingaan van de laatste ronde stond het tweede ZHDB-team een punt voor op CCR 2. DOS kwam op bezoek, terwijl de Rotterdammers op bezoek moesten bij KDC. Gehoopt werd dat in Katwijk de stand werd bijgehouden in Toernooibase, maar helaas. Al snel stond het tweede 2-0 voor, Henk Valk verkeek zich tegen Edwin de Jager. Oedebhaan Dihal verdubbelde de score door Wynton Meijer te verslaan.  Toen ook Nico Leemberg de felicitaties kreeg van Rolan van der Lugt na een damcombinatie, was het eerste wedstrijdpunt binnen. Hans van de Vijver stond een schijf achter tegen Jan Eekhout, maar wist toch te counteren en de partij naar zich toe te trekken. De titel was binnen!

Zouden er nog bordpunten bij komen? Frans Teijn zorgde daar in elk geval wel voor, hij was te sterk voor Loek Tillemans. Zou het 11-1 of de maximale score worden? Het werd het laatste, Jeroen Wit wist ook te winnen, van Herk Vis.

Een mooi slot voor een succesvol seizoen en in 2020/2021 spelen er twee teams van DC Den Haag in de Hoofdklasse van de ZHDB! 

De individuele scores:

Pl Naam We Pu Rating Trating Bgem  
1   Nico Leemberg    12    17    1100    954.6    1.83   D
2   Frans Teijn    11    16    1070    972.5    2.82   D
3   Hans van de Vijver    10    12    687    878.4    5.30   D
4   Edwin de Jager    6    11    1265    969.7    1.50   D
5   Jeroen Wit    6    10    942    936.8    2.17   D
6   Oedebhaan Dihal    8    6    852    906.4    4.38   D
7   Alex Kruyshoop    9    6    734    940.0    4.89   D
8   Radjin Chandarsing    5    4    710    1006.6    3.80   D
9   Hein van Dee    1    2    1097    855.0    6.00   D
10   Hedwig Callender    2    0    795    1025.5    4.00   D
11   Wilfred Promes    2    0    494    842.0    6.00   D