Eerste wint niet van verzwakt LDG

Donderdag speelde het eerste zestal bij het Leids Damgenootschap de derde wedstrijd voor de ZHDB-competitie. Bij aankomst bleken de Leidenaren flink verzwakt; de drie sterkste spelers ontbraken vanwege vakantie. Gevolg was dat aan ieder van zes borden het ratingverschil in ons voordeel uitviel. Dat leek aanvankelijk uit te gaan betalen, aan drie borden was er al snel sprake van positioneel voordeel. In de praktijk viel het wat tegen. Bas Baksoellah leek de kerkhofschijf van Jack van der Plas te gaan veroveren, maar Jack had een combinatie met een listige naslag die Bas de partij kostte. De jeugdige tegenstander van Frans van Eenennaam speelde behoorlijk a-positioneel, maar het enorme tempo-nadeel van Frans gaf de doorslag en hij werd onder de voet gelopen. Dus dat was dus al 4-0 achter.

Pertap Malahé deed wat terug door André van de Kwartel in een klassiek standje vast te laten lopen. Jan Kok bereikte niet meer dan licht voordeel tegen Harry Dekker en behaalde een punt. Jeroen Kos kon ook niet winnen tegen Joop Burgerhout, die ondanks het ratingverschil onverschrokken de aanval zocht tegen Jeroen. Jeroen kreeg weinig kansen en besloot tot een afwikkeling met wederzijds een dam, maar ook daar maakte zijn tegenstander geen fout.

Gerard de Groot en Maurits Meijer waren als laatste nog bezig. Gerard had in de partij een flink terreinvoordeel opgebouwd met een centrumaanval. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek de Leidse stand een positionele puinhoop waarna Gerard eerst een schijf en na een dammeneindspel ook de partij. Opnieuw een 6-6 gelijkspel voor het eerste derhalve.

"Gestolen" punt voor het tweede

Na twee rondes stond het tweede team bovenaan in de 2e Klasse. Dinsdag kwam Scheveningen op bezoek, altijd lastig zo'n stadsderby. Helaas was er dan de haast onvermijdelijke eerste verliespartij, deze kwam op naam van Radjin Chandarsing, Jeroen Neve trakteerde hem op een damcombinatie. Alex Kruyshoop bereikte niet veel tegen Hanny de Vaal, zodat de bezoekers al drie punten hadden vergaard. Het hadden er vijf kunnen zijn, maar Hans van de Vijver kreeg met een volle schijf achter een remiseaanbod van zijn neef Ron de Vaal. Deze hoopte natuurlijk dat Johan Pronk zijn goede stand tegen Bas Baksoellah zou omzetten in minimaal een remise. Na 23.30 moest de voorzitter van Scheveningen echter capituleren, zodat Bas wederom goud waard was voor het team. 

Over twee weken staat de wedstrijd tegen KDC op het programma.

Pijnlijke nederlaag voor het eerste

Het eerste team is in de derde ronde tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen tegen 020 2. De Amsterdammers kwamen onverwacht sterk op, ook omdat hun eerste team dit keer geen invallers nodig had. Aan onze kant waren Hans den Engelsman (vakantie) en Hans van Woerkom (ziek) verhinderd. Het gevolg was dat we in deze wedstrijd een lagere gemiddelde rating hadden.
De wedstrijd kende wel een snelle voorsprong. Jan Kok splijtte middels een kerkhofaanval de stand van de tegenstander in tweeën en maakte het niet veel later met een forcing definitief uit. Aan de overige borden weinig goed nieuws. Gerard de Groot had zijn opening verknald en Frans van Eenennaam en Bas Baksoellah verloren steeds meer terrein tegen hun sterke tegenspelers.
De stand werd weer gelijk door het verlies van Frans Teijn. Hij nam in het late middenspel met een ruil naar voren te veel terreinvoordeel en kwam in de klassieke stand in temponood. Frans miste nog een spectaculaire remisecombinatie, maar moest daarna snel opgeven.  Edwin de Jager moest niet veel later in remise berusten. Zijn hekstelling leek veelbelovend maar een tegencombinatie zorgde voor een puntendeling.
Daarna ging het hard. Nico Leemberg maakte in een remisestand een flinke blunder en kon meteen opgeven. Frans van Eenennaam leek de remise binnen handbereik te hebben, maar ook hij ging door het lepe spel van de Amsterdamse kopman nog net kopje-onder. Even leken er nog kansen komen toen Gerard de Groot volkomen onverwacht won. Gerard wist in een totaal verloren stand toch nog op dam te komen en nadat zijn tegenstander ook toen nog verzuimde de partij te beslissen, was het Gerard die met een 1-om-3 een punt redde. De Amsterdammer was echter zo van de leg dat Gerard in een 5-om-4 eindspel nog even doorging en zelfs nog won.
Helaas kon de stand niet gelijk gemaakt worden, ondanks de verwoede poging van Pertap Malahé. Zijn tegenstreefster maakte geen fouten en haalde het punt binnen. Het verschil werd in de laatste partij zelfs weer groter toen ook Bas Baksoellah ten onder ging aan zijn terreinnadeel, al was er hier ook nog een remisegaatje. Een 6-10 thuisnederlaag derhalve en Den Haag zakt van plaats 1 naar 4 met een punt achterstand op de drie nieuwe koplopers.

Valse start voor het Combinatieteam

Eindelijk mocht dan ook het Combinatieteam weer spelen, Haarlem 2 was de tegenstander. Harold Jagram opende de score, hij was er als de kippen bij om de partij met een combinatie in zijn voordeel te beslissen. Herman Vroom bereikte niet veel met remise als resultaat. Jeremy Pauwels dacht beter te staan, maar dit was een misrekening en de bordjes werden verhangen. Met een blik op de andere borden zou een goed teamresultaat erin moeten zitten. Alex Kruyshoop zette het team op voorsprong, hij kwam op klaarlichte dag een schijf voor en het eindspel was net aan gewonnen. Toen na ruim veertig zetten Nerin Bisseswar de vrede tekende met zijn tegenstander zouden er nog twee punten nodig zijn voor een gelijkspel en drie voor een overwinning. Helaas redde Radjin Chandarsing het niet, zodat de Haarlemmers dichterbij kwamen. Omdat Leo van Teijlingen niet wist te winnen, zou Hedwig Callender minstens een punt moeten pakken. Met een schijf voor in de opening, zou dat moeten lukken. Niet is echter minder waar, hij liep in een combinatie. Hij probeerde er nog wel een remise uit te slepen, maar met drie dammen en twee schijven was zijn tegenstander voor zijn dam en schijf te sterk. Helaas een 7-9-nederlaag dus.

Op 30 oktober is de stadsderby bij en tegen Scheveningen.

Eerste zestal pakt punt tegen Rijnsburg

Het eerste zestal in de provinciale competitie speelde de eerste thuiswedstrijd tegen Rijnsburg, één van de sterkere teams in de hoofdklasse. RDC kwam dan ook met vier hele sterke spelers en twee iets mindere spelers, voor zover je dat kunt zeggen van dammers met een rating van ruim boven de 1000.
Bij Emre Hageman ontstond meteen spektakel toen hij de combinatie overzag en zijn tegenstander voor een schijf achterstand een dam verkreeg. Emre kon de dam echter opsluiten en uiteindelijk met gelijk spel afpakken. De partij eindigde in remise. Frans van Eenennaam had daarvoor al met een eenvoudige damzet zijn tegenstander op de knieën gekregen zodat we inmiddels voor stonden. Die voorsprong werd uitgebouwd door Gerard de Groot, al was dat enigszins geflatteerd gezien het partijbeeld. Zijn tegenstaander maakte echter in tijdnood een fout waardoor zijn voorpost direct verloren ging, en de partij ook.
De winst was echter geenszins binnen. Jeroen Kos speelde aan bord 1 een spectaculaire Roozenburg-partij. Zijn voorpost leek wankel, gezien de overmacht aan aanvallers, maar met behulp van tactische wendingen wist Jeroen dat lang te voorkomen. Helaas ging het toch een keer fout, en Jeroen had onvoldoende tijd de remise te zoeken. Ook Pertap Malahé ging ten onder in een lastig middenspel, al heeft ook hij waarschijnlijk wel ergens de remise gemist. Op het eind werd het nog even spannend bij Jan Kok. Hij leek af te stevenen op een overmachtseindspel, maar Arno Kooloos wist toch nog binnen de marges te blijven. Eindstand 6-6, en dat was helemaal geen slecht resultaat.

Opnieuw 13-3 voor het eerste

De tweede wedstrijd van het eerste was uit tegen WSDV 3. Een team dat ons twee jaar geleden met acht jeugdspelers nogal hardhandig op een onverwachte nederlaag trakteerde. We waren dus gewaarschuwd, maar bij aankomst bleken er dit keer maar twee jeugdspelers opgesteld te zijn. Hans den Engelsman kreeg al snel groot voordeel na een 5-om-5 afruil die onvermijdelijk tot een doorbraak naar dam zou leiden. Zo ver kwam het niet want een tweede combinatie besliste de partij. De tweede winst kwam veel later, toen Jan Kok liet zien net wat behendiger te zijn in het laat-klassieke spel. Toen was al duidelijk dat Den Haag dit keer te sterk was. Frans Teijn bevestigde dat met een winst, nadat zijn jeuggdige tegenstander een afwikkeling naar remise niet herkende. Frans van Eenennaam trof de andere jeugdspeler en won ook, al gaf hij nog wel wat kansen weg in deze partij.
De winst werd binnen gehaald door Edwin de Jager, die al wat voordeel verkreeg in de opening, maar wat geduld moest hebben om het af te maken. Pertap Malahé speelde in een riskante partij vol op winst, maar leek dat met een nederlaag te bekopen. Het verlies van een schijf werd echter voldoende gecompenseerd door zijn terreinvoordeel en de remise bleek gemakkelijk binnen bereik. Nico Leemberg, dit keer aan bord 1, speelde een gelijkwaardige partij die dus ook in remise eindigde. Tot slot was - alweer - Gerard de Groot als laatste bezig. Hij had weer een enorm terreinvoordeel dat echter door zijn geroutineerde tegenstander kundig verdedigd werd. Ook hier een remise, met de 3-13 winst al eindresultaat.

Tweede pakt koppositie

In ronde 2 stond voor het tweede team wederom een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal was MDV 2 de tegenstander. In een vrij vol en gezellig Vrondel was ook nog plaats voor de vier partijen van de teamwedstrijd. Hans van de Vijver opende de score, hij mocht tegen Ben Gehrke een doorbaakcombinatie nemen en die ook nog eens schijfwinst opleverde.  De schijven verdwenen bij Roy Bidesi en Jan Molhoek rap in het doosjes en helaas zag Roy geen kans op winst. Het vierde punt kwam op naam van Radjin Chandarsing tegen de voorzitter van de gastheren en -dames, Edwin van der Meer. Even leek het er op dat de wedstrijd in 4-4 zou eindigen, maar Alex Kruyshoop wist tegen John Kolstee nog remise te behalen, nadat beiden de winst hadden gemist.

Dinsdag 19 oktober is de koploper van de Tweede Klasse te bewonderen in een stadsderby als Scheveningen op bezoek komt in De Kameleon.