Programma Nationale Competitie 2020/2021

Het programma voor de Nationale Competitie 2020/2021:

19 september 2020 Den Haag - Haarlemse DC
03 oktober 2020 Hofstad Dammers - Den Haag
17 oktober 2020 Den Haag - DES Lunteren 2
14 november 2020 WSDV 3 - Den Haag
28 november 2020 Den Haag - Zaanstreek
12 december 2020 Van Stigt Thans 3 - Den Haag
09 januari 2021 Den Haag - 020 2
23 januari 2021 Waarddammers 2 - Den Haag
06 februari 2021 Den Haag - VAD
20 februari 2021 Damlust 2 - Den Haag
06 maart 2021 Leids Damgenootschap - Den Haag

 

Het Combinatieteam is klaarblijkelijk teruggetrokken.

Indeling Nationale Competitie 2020/2021

De KNDB gaat er vanuit dat er vanaf september weer gedamd kan gaan worden voor de competitie en heeft de indeling voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Tevens zal in alle klassen met achttallen worden gespeeld.

Tegenstanders Den Haag (1B) Tegenstanders Den Haag CT (2D)
020 2 Alblasserdam
Damlust 2 Constant Charlois 3
De Waarddammers 2 DEZ Culemborg 2
DES Lunteren 3 De Waarddammers 4
Haarlemse Damclub DEZ Reeuwijk
De Hofstaddammers DOS Delft
Leids Damgenootschap NDV Nieuwland
VAD RDC Rijnsburg 2
Van Stigt Thans 3 Samen Sterk 2
WSDV 3 Scheveningen
Zaanstreek  

 

Tweede sluit succesvol seizoen in stijl af

Voor het ingaan van de laatste ronde stond het tweede ZHDB-team een punt voor op CCR 2. DOS kwam op bezoek, terwijl de Rotterdammers op bezoek moesten bij KDC. Gehoopt werd dat in Katwijk de stand werd bijgehouden in Toernooibase, maar helaas. Al snel stond het tweede 2-0 voor, Henk Valk verkeek zich tegen Edwin de Jager. Oedebhaan Dihal verdubbelde de score door Wynton Meijer te verslaan.  Toen ook Nico Leemberg de felicitaties kreeg van Rolan van der Lugt na een damcombinatie, was het eerste wedstrijdpunt binnen. Hans van de Vijver stond een schijf achter tegen Jan Eekhout, maar wist toch te counteren en de partij naar zich toe te trekken. De titel was binnen!

Zouden er nog bordpunten bij komen? Frans Teijn zorgde daar in elk geval wel voor, hij was te sterk voor Loek Tillemans. Zou het 11-1 of de maximale score worden? Het werd het laatste, Jeroen Wit wist ook te winnen, van Herk Vis.

Een mooi slot voor een succesvol seizoen en in 2020/2021 spelen er twee teams van DC Den Haag in de Hoofdklasse van de ZHDB! 

De individuele scores:

Pl Naam We Pu Rating Trating Bgem  
1   Nico Leemberg    12    17    1100    954.6    1.83   D
2   Frans Teijn    11    16    1070    972.5    2.82   D
3   Hans van de Vijver    10    12    687    878.4    5.30   D
4   Edwin de Jager    6    11    1265    969.7    1.50   D
5   Jeroen Wit    6    10    942    936.8    2.17   D
6   Oedebhaan Dihal    8    6    852    906.4    4.38   D
7   Alex Kruyshoop    9    6    734    940.0    4.89   D
8   Radjin Chandarsing    5    4    710    1006.6    3.80   D
9   Hein van Dee    1    2    1097    855.0    6.00   D
10   Hedwig Callender    2    0    795    1025.5    4.00   D
11   Wilfred Promes    2    0    494    842.0    6.00   D

 

Roemloos slot voor eerste team

De laatste wedstrijden zijn voor het eerste team niet goed verlopen. De beslissende wedstrijd om de derde plaats in de Eerste Klasse B tegen Zaanstreek 1 op 15 februari ging al verloren doordat er wat kansen werden gemist. In de laatste wedstrijd resteerde er niet meer dan een wedstrijd voor de eer tegen Zaanstreek 2. De tegenstander stond onderaan en had een puntje nodig om directe degradatie te ontlopen. Den Haag kwam met twee invallers aan de start in Zaandam, maar de tegenstander had drie super-invallers opgesteld met een gemiddelde rating van ruim boven de 1200. Het werd daardoor onverwacht een zeer spannende wedstrijd.
Het begon niet goed voor de Hagenaars want Frans Teijn misrekende zich en verloor een schijf en al vrij snel de partij. Ook invaller Alex Kruyshoop stond al snel lastig, stribbelde nog lang tegen, maar moest uiteindelijk capituleren. De andere invaller, Harry Zandvliet, speelde tegen super-invaller Ramon Sakidin een mooie partij, maar kwam in de late middenspel plotseling toch in problemen. Harry leek zich nog te redden, maar deed dit iets te snel, en zo stond het al 6-0.
Nico Leemberg en Frans van Eenennaam brachten de spanning terug met twee goede winstpartijen. Gerard de Groot kon na lang aandringen geen winst vinden en moest in remise berusten. Dat gold ook voor Hein van Dee, voor wie een halve hekstelling niet het gewenste succes bracht.
Bas Baksoellah en Jeroen Wit speelden ook remise, waarbij Bas dit keer over geluk niet te klagen had. Hij ontsnapte uit een verloren 5-om-2 eindspel. Jeroen speelde een spannende opsluitingspartij maar het voordelige eindspel was toch remise.
Aan Hans den Engelsman de ondankbare taak om te proberen 10-10 te maken. Hij creëerde tegen super-topinvaller (rating 1300+) goede kansen. Na een afwikkeling was een erg ingewikkelde stand ontstaan wat resulteerde in een voordelig eindspel voor Hans. Helaas was ook dit net remise waardoor het eerste onverwacht verloor en niet Zaanstreek 2 maar Rijnsburg 2 direct degradeert naar de Tweede Klasse.

Verlies en gelijkspel voor het tweede

De return tegen CCR 2 verliep voor het tweede team anders dan de heenwedstrijd in Rotterdam (6-6). De Rotterdammers kwamen een stuk sterker op dan in de met een week uitgestelde wedstrijd. Radjin Chandarsing opende nog wel een met knappe remise de score, naar verluidt had hij zelfs van Radjan Gobardhan kunnen winnen. het volgende punt liet lang op zich wachten. Frans Teijn redde het niet tegen Francis Tholel, Marlon Mangroe bleek een maatje te groot voor Hedwig Callender en Oedebhaan Dihal moest capituleren tegen Sjaam Biekram, zodat het pleit al beslecht was. De remises van Nico Leemberg (tegen Djin Jharap) en Jeroen Wit (tegen Ratan Ganeshie) waren dus slechts voor de statistieken.

Een week later stond de wedstrijd tegen Naaldwijk op het programma. helaas trof Alex Kruyshoop op bord 6 de sterkste tegenstander, Hans Bentvelzen. Hij redde het dan ook niet. Eerder verloor Radjin Chandarsing van Ad van der Voort, zodat er 4-0 op het scorebord stond.  Oedebhaan Dihal scoorde de aansluitingstreffer, door Andries Ottevanger te verslaan. Nico Leemberg trof wederom Peet Bentvelzen, in de heenwedstrijd won Nico. Nu was er (schijf)voordeel voor Peet. Beide wisten dam te halen en uiteindelijk wist Nico zijn schijf verlies om te zetten in een schijf winst. wel nog met een dam voor Bentvelzen, maar in het drie-om-drie-eindspel werd de vrede getekend. Frans Teijn won van Maarten van der Schee en de atand was weer in evenwicht. De dit seizoen sterk uit de hoek komende Hans van de Vijver was als laatste bezig, tegen Bernard de Koning. De Naaldwijker had een betere stand en zelfs twee schijven meer, maar Hans wist er nog een 1-om-3-dammeneindspel uit te slepen, zodat de eindstand op 6-6 bepaald werd.

De laatste wedstrijd van het seizoen is op 3 maart tegen DOS Delft, dat nog strijdt tegen degradatie.

CCR nipt verslagen

Op vrijdagavond 7 februari ging het zestal van Den Haag Z1 naar het nieuwe onderkomen van Constant-Charlois Rotterdam voor de wedstrijd in de hoofdklasse der ZHDB. Een wedstrijd die voor de stand vrij weinig betekenis meer had, maar in het kader van de Eeuwige Rivaliteit tussen Rotterdamse en Haagse dammers natuurlijk een treffen van belang. CCR kwam dan ook behoorlijk sterk uit met Job Arts als debuterende joker.

Een opsteker was dat Gerard de Groot al na zes zetten een schijf voor kwam na een misgreep van Radjes Balkaran. Het duurde nog wel ruim twee uur voordat Gerard de schijfwinst verzilverde. Helaas blunderde op dat moment Berke Yigitturk tegen Mehmet Yoney zodat het meteen weer gelijk was. Jeroen Kos had echter weinig moeite en overspeelde Harry Bisambhar zodat we weer voor stonden.

De wedstrijd was toen nog zeker niet gespeeld omdat Harry Zandvliet en Hans van Woerkom lastige standen hadden. Emre Hageman had weliswaar een goede aanval maar die moest nog wel even gewonnen worden. Uiteindelijk kwam het wel allemaal goed doordat Harry door het oog van de naald kroop en met een offertje de remise veilig stelde. Deze belangrijke wedstrijd werd dus met 5-7 gewonnen.

Eerste team komt maar net tekort

Het eerste tiental trad 1 februari aan tegen de koploper in de eerste klasse B. Geen bezwaar, want bij een eerdere gelegenheid werd toenmalig koploper VAD ook onttroond. Vol goede moed werd dus aan de wedstrijd begonnen in Bleskensgraaf, waarin de opzet was dat de borden 7 tot en met 10 moesten scoren.
Die opzet leek ook te gaan werken want Gerard de Groot en Hein van Dee kregen een veelbelovende aanval op het bord. Hans van Woerkom had een goede stand en Jan Kok combineerde al in het middenspel naar dam en winst.
Aan de andere borden verdwenen bij Hans den Engelsman de schijven razendsnel van het bord en ook Frans Teijn scoorde een verdienstelijke remise. Toen viel er echter een flinke tegenvaller te noteren. De tegenstander van Hans van Woerkom bracht een schitterend dubbeloffer met dubbele damdreiging op het bord waarna Hans meteen kon opgeven. Een offer zo verrassend dat hier gesproken kan worden van pure pech en de strategie lag in duigen.
In het vervolg liepen De Waarddammers verder uit. Aan bord 1, 2 en 3 was er geen houden aan tegen de topspelers uit de Alblasserwaard. Nico Leemberg, Frans van Eenennaam en Bas Baksoellah kregen weinig kans op een punt. Ondertussen behaalde Jeroen Wit wel een zeer verdienstelijke remise tegen een 1200-speler, maar de wedstrijd was beslist. Hein van Dee miste in tijdnood nog de winst, maar Gerard de Groot wist zijn partij-opzet wel te verzilveren met winst. 12-8 derhalve tegen de koploper en met iets meer geluk had er meer ingezeten.