Nieuws Bulletin

Er is een nieuw Nieuws Bulletin, nummer 437, het vierde van dit jaar. Eindelijk! De clubcompetities zijn weer volop begonnen. Veel verslagen, veel leuke diagrammen! Download het bulletin hier en klik.

Het bulletin wordt in pdf-formaat gepubliceerd, zodat ook lezers die niet beschikken over Microsoft Office het document kunnen openen. Voor gebruikers van deze site is tevens het complete archief met de eerdere bulletins en een zich sterk uitbreidende serie krantenknipsels, foto's en partijnotaties beschikbaar via de optie in het menu hierboven.

Oedebhaan Dihal overleden

Woensdag bereikte ons het trieste bericht dat Bhaan Dihal is overleden aan de gevolgen van Corona. Hij werd maandag in het ziekenhuis opgenomen en overleed woensdag al. Het is dus wel erg snel gegaan. Hij speelde zijn laatste partij op 10 maart, vlak voor de eerste lockdown. Hij was bang het virus op te lopen en zegde zijn lidmaatschap ook op met de toezegging weer terug te keren als alles weer normaal zou zijn. Helaas heeft hij het virus niet kunnen ontlopen.

Bhaan was een bekende dammer in de Haagse damwereld en was ook geliefd onder de dammers van Surinaamse afkomst. Hij speelde veel toernooien. Was meestal present bij de Haagse kampioenschappen maar speelde ook internationale toernooien zoals in Thailand en Polen. Sinds 2015 speelde hij bij Damclub Den Haag, daarvoor waren RDG en De Hofstad Dammers de belangrijkste damverenigingen.

Rouwbezoek is mogelijk dinsdag 29 december van 18 tot 19 uur in rouwcentrum 'Onze Zorg', Tripstraat 309 Den Haag. De besloten crematie is donderdag 31 december.

Rapidtoernooi in de zomer

Om eens een andere invulling te geven aan de zomerperiode organiseert Damclub Den Haag in de maanden juli en augustus op onze clubavond een open rapid toernooi met drie speelronden per avond. Deelname is flexibel. U kunt zoveel ronden spelen als u zelf wilt. De ronden beginnen op een vast tijdstip, u kunt ook later op de avond aanschuiven. U dient wel uiterlijk een kwartier voor aanvang van een ronde aanwezig te zijn.
 
Plaats:  De Kameleon, Veldzicht 20, 2543 RT Den Haag, 070–3290453  Data:  Iedere dinsdagavond van 16 juli t/m 20 augustus (zes keer). Aanvang:  Eerste ronde 20:00 uur, tweede ronde 21:00 en derde ronde 22:00  Toernooivorm: Moyenne systeem, 15 min + 10 sec bedenktijd Inschrijfgeld:  5 euro voor het hele toernooi (leden en niet-leden)
 
De deelnemers worden in drie groepen ingedeeld gebaseerd op de KNDB rating per 1 juli 2019.  Groep A: vanaf rating 1100  Groep B: rating tussen 900 en 1099 Groep C: rating lager dan 900
 
Voor de beste drie spelers per groep zijn er mooie prijzen in natura. Om voor een prijs in aanmerking te komen dient u minimaal 10 partijen te spelen.
 
U kunt zich inschrijven bij Jeroen Kos via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

House Warming toernooi in De Kameleon

Op de vierde clubavond in het nieuwe clublokaal in De Kameleon organiseerde Damclub Den Haag een sneldamtoernooi om ook dammers van andere verenigingen kennis te laten maken met het nieuwe onderkomen. Voorafgaand aan het toernooi werd de Nelis Caffa bokaal uitgereikt. Fred Ivens leidde de prijsuitreiking in, waarna de enorme bokaal aan Jaap van Hal uitgereikt werd. Dit werd gedaan door Leo Caffa, de broer van de legendarische Haagse blinde dammer.

Daarna werd het woord gegeven aan Rinus Kromhout, voorzitter van de Zuid-Hollandse dambond. Hij was naar Den Haag gekomen om een aantal jubilarissen in het zonnetje te zetten. Jaap van Hal mocht opnieuw naar voren komen om een gouden speld in ontvangst te nemen vanwege het 40-jarig lidmaatschap van de KNDB. Ook Gerard de Groot, Piet Lodder en Herman Vroom ontvingen deze speld, evenals Hedwig Callender, maar hij kreeg er nog een oorkonde bij omdat hij zelfs al 50 jaar lid is.

Toen ook nog Emre Hageman en Berke Yigitturk geëerd waren vanwege hun bijzondere prestaties op het Europees jeugdkampioenschap, werden de klokken gestart. Precies 50 deelnemers speelden zeven ronden Zwitsers. Wim Bremmer en Bas Messemaker gingen al snel aan kop en vergrootten hun voorsprong zienderogen. Bas eindigde op de score van 13 uit 7 – Alleen Wim, die een punt achter Bas eindigde, hield hem op remise. Drie spelers eindigden op de derde plaats, van wie Fred Ivens de beste weerstand had.

Jeroen Wit, Dirk van Schaik sr. en Radjendrenath Kalloe waren de beste B-spelers. In de C-categorie gingen de prijzen naar Ron de Vaal, Alex Kruyshoop en Patrick Scheffers.

Leendert Draaijer wint huisdamkampioenschap

Het huisdamkampioenschap van Den Haag werd op dinsdag 28 maart en 4 april gespeeld bij Damclub Den Haag en telde acht deelnemers in de leeftijd 8 t/m 70 jaar. Er werd fanatiek gestreden, dat blijkt wel uit de scorelijst; van de 28 partijen eindigde er maar één in remise. André Laarakkers eindigde als 8e en behaalde geen punten maar heeft veel  geleerd en wil zich volgend jaar wel revancheren. De piepjonge Djamaldi Coene eindigde als 7e met drie punten en was zichtbaar teleurgesteld, maar als hij beter zijn tijd gebruikt (hij speelde veel te snel) dan kan hij veel beter. Zijn zus Ysila werd 6e met vijf punten, zij speelde wisselvallig maar behaalde wel een hele mooi overwinning op Cinthia. Jan-Willem van Hilst werd 5e met zes punten en kan terugkijken op een goed toernooi. Hij heeft zijn partijen prima opgebouwd en heeft het de toppers heel moeilijk gemaakt en moest pas op het eind capituleren. Met wat extra training dit jaar kan hij volgend jaar hoge ogen gaan gooien. De 8-jarige Thijs van Hilst viel positief op. De scholier van basisschool de Ark behaalde op de eerste avond slechts 2 punten maar op de tweede avond won hij al zijn partijen en werd zeer verdienstelijk 4e met acht punten. Via de school zal hij binnenkort extra damlessen gaan volgen en we gaan in de toekomst vast meer van Thijs horen! Ook Cinthia van Achterberg behaalde acht punten en eindigde als 3e omdat zij het onderlinge duel met Thijs had gewonnen.

De strijd om de titel ging vanaf het begin tussen Bert Gerritsma en Leendert Draaijer, zij wonnen beide de eerste zes partijen en moesten in de slotronde gaan uitmaken wie kampioen zou worden. Een ongewoon spannende partij volgde waarbij alle tijd werd genomen, teveel zou blijken want Leendert had nog slecht 7 seconden over toen de vlag van Bert viel in een remiseachtige stand. Bert, die lid is van schaakclub HSV, kan terugkijken op een goed toernooi en heeft bewezen ook bij het dammen zijn mannetje te staan. De kampioen heet dus Leendert Draaijer, Leendert heeft een jaar of 30 geleden gespeeld in Utrecht en is een paar weken geleden weer begonnen met dammen. Hij is het spelletje duidelijk niet verleerd en zo'n titel smaakt natuurlijk naar meer.

Het huisdamkampioenschap is een initiatief van het Haags Dam Comité en het is de bedoeling om dit toernooi jaarlijks te organiseren bij de club die het Haags kampioenschap organiseert.

 

Damschool van start

Op donderdag 21 januari 2016 was het dan eindelijk zover, de damschool regio Den Haag is van start gegaan! Voor het eerste jaar hebben zich 9 cursisten gemeld. Zij zullen in tien maandelijkse lessen op de donderdagavond door MN Jeroen Kos worden klaargestoomd voor het betreffende KNDB examen (resp. tot de diploma's Van der Wal, Wiersma, Sijbrands, Roozenburg, Springer en Hoogland).

De 9 cursisten zijn nu nog allemaal afkomstig van damclub Den Haag, maar het is de bedoeling dat straks ook andere damverenigingen in de regio Den Haag worden aangeschreven.

De damschool is om praktische redenen ondergebracht in de stichting The Hague Open. Naast het cursusgeld (70 euro per persoon per jaar) ontvangt de damschool een jaarlijkse bijdrage van De Hofstad Dammers en Damclub Den Haag.