Nieuws Bulletin

Er is weer een nieuw Nieuws Bulletin, nummer 426 en het vierde van 2020, met nieuws over de jeugdafdeling, en de nationale en provinciale competitie. Download het bulletin hier en klik.

Het bulletin wordt in pdf-formaat gepubliceerd, zodat ook lezers die niet beschikken over Microsoft Office het document kunnen openen. Voor gebruikers van deze site is tevens het complete archief met de eerdere bulletins en een zich sterk uitbreidende serie krantenknipsels, foto's en partijnotaties beschikbaar via de optie in het menu hierboven.

Rapidtoernooi in de zomer

Om eens een andere invulling te geven aan de zomerperiode organiseert Damclub Den Haag in de maanden juli en augustus op onze clubavond een open rapid toernooi met drie speelronden per avond. Deelname is flexibel. U kunt zoveel ronden spelen als u zelf wilt. De ronden beginnen op een vast tijdstip, u kunt ook later op de avond aanschuiven. U dient wel uiterlijk een kwartier voor aanvang van een ronde aanwezig te zijn.
 
Plaats:  De Kameleon, Veldzicht 20, 2543 RT Den Haag, 070–3290453  Data:  Iedere dinsdagavond van 16 juli t/m 20 augustus (zes keer). Aanvang:  Eerste ronde 20:00 uur, tweede ronde 21:00 en derde ronde 22:00  Toernooivorm: Moyenne systeem, 15 min + 10 sec bedenktijd Inschrijfgeld:  5 euro voor het hele toernooi (leden en niet-leden)
 
De deelnemers worden in drie groepen ingedeeld gebaseerd op de KNDB rating per 1 juli 2019.  Groep A: vanaf rating 1100  Groep B: rating tussen 900 en 1099 Groep C: rating lager dan 900
 
Voor de beste drie spelers per groep zijn er mooie prijzen in natura. Om voor een prijs in aanmerking te komen dient u minimaal 10 partijen te spelen.
 
U kunt zich inschrijven bij Jeroen Kos via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

House Warming toernooi in De Kameleon

Op de vierde clubavond in het nieuwe clublokaal in De Kameleon organiseerde Damclub Den Haag een sneldamtoernooi om ook dammers van andere verenigingen kennis te laten maken met het nieuwe onderkomen. Voorafgaand aan het toernooi werd de Nelis Caffa bokaal uitgereikt. Fred Ivens leidde de prijsuitreiking in, waarna de enorme bokaal aan Jaap van Hal uitgereikt werd. Dit werd gedaan door Leo Caffa, de broer van de legendarische Haagse blinde dammer.

Daarna werd het woord gegeven aan Rinus Kromhout, voorzitter van de Zuid-Hollandse dambond. Hij was naar Den Haag gekomen om een aantal jubilarissen in het zonnetje te zetten. Jaap van Hal mocht opnieuw naar voren komen om een gouden speld in ontvangst te nemen vanwege het 40-jarig lidmaatschap van de KNDB. Ook Gerard de Groot, Piet Lodder en Herman Vroom ontvingen deze speld, evenals Hedwig Callender, maar hij kreeg er nog een oorkonde bij omdat hij zelfs al 50 jaar lid is.

Toen ook nog Emre Hageman en Berke Yigitturk geëerd waren vanwege hun bijzondere prestaties op het Europees jeugdkampioenschap, werden de klokken gestart. Precies 50 deelnemers speelden zeven ronden Zwitsers. Wim Bremmer en Bas Messemaker gingen al snel aan kop en vergrootten hun voorsprong zienderogen. Bas eindigde op de score van 13 uit 7 – Alleen Wim, die een punt achter Bas eindigde, hield hem op remise. Drie spelers eindigden op de derde plaats, van wie Fred Ivens de beste weerstand had.

Jeroen Wit, Dirk van Schaik sr. en Radjendrenath Kalloe waren de beste B-spelers. In de C-categorie gingen de prijzen naar Ron de Vaal, Alex Kruyshoop en Patrick Scheffers.

Leendert Draaijer wint huisdamkampioenschap

Het huisdamkampioenschap van Den Haag werd op dinsdag 28 maart en 4 april gespeeld bij Damclub Den Haag en telde acht deelnemers in de leeftijd 8 t/m 70 jaar. Er werd fanatiek gestreden, dat blijkt wel uit de scorelijst; van de 28 partijen eindigde er maar één in remise. André Laarakkers eindigde als 8e en behaalde geen punten maar heeft veel  geleerd en wil zich volgend jaar wel revancheren. De piepjonge Djamaldi Coene eindigde als 7e met drie punten en was zichtbaar teleurgesteld, maar als hij beter zijn tijd gebruikt (hij speelde veel te snel) dan kan hij veel beter. Zijn zus Ysila werd 6e met vijf punten, zij speelde wisselvallig maar behaalde wel een hele mooi overwinning op Cinthia. Jan-Willem van Hilst werd 5e met zes punten en kan terugkijken op een goed toernooi. Hij heeft zijn partijen prima opgebouwd en heeft het de toppers heel moeilijk gemaakt en moest pas op het eind capituleren. Met wat extra training dit jaar kan hij volgend jaar hoge ogen gaan gooien. De 8-jarige Thijs van Hilst viel positief op. De scholier van basisschool de Ark behaalde op de eerste avond slechts 2 punten maar op de tweede avond won hij al zijn partijen en werd zeer verdienstelijk 4e met acht punten. Via de school zal hij binnenkort extra damlessen gaan volgen en we gaan in de toekomst vast meer van Thijs horen! Ook Cinthia van Achterberg behaalde acht punten en eindigde als 3e omdat zij het onderlinge duel met Thijs had gewonnen.

De strijd om de titel ging vanaf het begin tussen Bert Gerritsma en Leendert Draaijer, zij wonnen beide de eerste zes partijen en moesten in de slotronde gaan uitmaken wie kampioen zou worden. Een ongewoon spannende partij volgde waarbij alle tijd werd genomen, teveel zou blijken want Leendert had nog slecht 7 seconden over toen de vlag van Bert viel in een remiseachtige stand. Bert, die lid is van schaakclub HSV, kan terugkijken op een goed toernooi en heeft bewezen ook bij het dammen zijn mannetje te staan. De kampioen heet dus Leendert Draaijer, Leendert heeft een jaar of 30 geleden gespeeld in Utrecht en is een paar weken geleden weer begonnen met dammen. Hij is het spelletje duidelijk niet verleerd en zo'n titel smaakt natuurlijk naar meer.

Het huisdamkampioenschap is een initiatief van het Haags Dam Comité en het is de bedoeling om dit toernooi jaarlijks te organiseren bij de club die het Haags kampioenschap organiseert.

 

Damschool van start

Op donderdag 21 januari 2016 was het dan eindelijk zover, de damschool regio Den Haag is van start gegaan! Voor het eerste jaar hebben zich 9 cursisten gemeld. Zij zullen in tien maandelijkse lessen op de donderdagavond door MN Jeroen Kos worden klaargestoomd voor het betreffende KNDB examen (resp. tot de diploma's Van der Wal, Wiersma, Sijbrands, Roozenburg, Springer en Hoogland).

De 9 cursisten zijn nu nog allemaal afkomstig van damclub Den Haag, maar het is de bedoeling dat straks ook andere damverenigingen in de regio Den Haag worden aangeschreven.

De damschool is om praktische redenen ondergebracht in de stichting The Hague Open. Naast het cursusgeld (70 euro per persoon per jaar) ontvangt de damschool een jaarlijkse bijdrage van De Hofstad Dammers en Damclub Den Haag.

Pancake parties veroveren de wereld

Onze voormalige topdammer Robin Vogelaar is hard op weg een bekende Nederlander te worden. Of beter: een bekende wereldburger, want met zijn oer-Hollandse pannenkoekenfeestjes gaat hij de hele wereld rond. Nu al ruim een jaar is hij ieder weekend in een andere stad te vinden, waar hij meestal via een lokale Facebookvriend een plek regelt om pannenkoeken te bakken, nieuwe mensen te leren kennen en feest te vieren. Zo was hij in november achtereenvolgens in Birmingham, Berlijn, Zürich, Kopenhagen en Riga. Maar ook meer exotische locaties als Jakarta, Hong Kong en Sao Paolo waren het toneel van de Dutch Pancake Parties.

Den Haag stond nog niet op het lijstje van Robin. Maar daar komt nu verandering in! En wel bij de vereniging waar hij tot tien jaar geleden vele successen vierde. Op 15 december, tijdens het jaarlijkse Kersttoernooi, komt Robin bakken. En iedereen mag meehelpen! Zorg er in ieder geval voor dat je van tevoren niet te veel eet, want tussen de dampartijen door zijn er vele pannenkoeken.

Hier een aantal links naar artikelen over de Pancake Parties:
De Telegraaf - Meininger Hotels - AD - Het Parool
Radio 538 Radio 2 - NDR TV