Damjeugd weer van start

Na wekenlang online dammen op lidraughts.nl kon de jeugd vandaag weer in het echt live dammen. Binnensport is nog niet toegestaan, dus het werd buiten, op de parkeerplaats voor De Kameleon. En dat was met het mooie weer zeker heel goed te doen.

Op een enkeling na was de hele jeugdgroep weer compleet. Het plan is dit de komende woensdagmiddagen te doen tot aan de zomervakantie.

 

De Zonnebloem sterkste Haagse school

Het schooldamkampioenschap van Den Haag is woensdag gewonnen door De Zonnebloem. Pas in de laatste ronde, toen ze al zo goed als zeker kampioen waren, werd er met een gelijkspel een punt gemorst. Een team van de damclub, dat buiten mededinging mee deed, werd tweede. Bij de welpen (groepen 5/6) werd De Ark eerste. Er deed dit jaar maar één team bij de jongste categorie uit groep 3/4 mee. De Eben-Haëzer won die beker, en had daarmee zowel een eerste, tweede als derde plaats.

Klik hier voor de eindstand.

Woensdagmiddagdammen

Iedere tweede woensdagmiddag van de maand is er ook dammen in De Kameleon. Voor iedereen die wil dammen en uiteraard ook voor de jeugdleden van onze vereniging. Deze nemen dan ook vaak vriendjes of vriendinnetjes mee. Er wordt op deze middagen extra les gegeven en er wordt natuurlijk vooral heel veel gedamd! Deze middagen worden mede mogelijk gemaakt door het Haags Sportkwartier.

Wil je ook meedoen? Iedere tweede woensdag van de maand (behalve in juli en augustus) van 13:00 tot 15:00 in De Kameleon, Veldzicht 20 te Den Haag. De volgende keer is dus 11 december. En neem gerust een vriendje of vriendinnetje mee!

Ouders doen damexamen

In navolging van hun kinderen hebben Jolanda en Natasha ook het damexamen afgelegd, en met succes!

Wie volgt?

Damvierkamp tijdens de Haagse Stadsspelen

De gemeente Den Haag organiseerde op 21 en 22 september 2019 voor de vierde maal de Stadsspelen in en rondom de sportcampus in het Zuiderpark. De stadsspelen zijn bedoeld om niet-sporters aan het bewegen en sporten te krijgen.

Vele sportaanbieders hebben gehoor gegeven om hun sport te tonen aan het Haagse publiek. Het Haags Dam Comité heeft de damsport gepromoot en hebben op zaterdag een jeugdtoernooi en op zondag een seniorentoernooi georganiseerd. Uiteraard kon het publiek ook een workshop dammen bijwonen of gewoon een partijtje dammen.

Nu is dammen niet echt een kijksport voor leken, daar gaat het allemaal wat te langzaam voor. Dus moesten wij het wat aantrekkelijker maken voor het publiek en hebben daarom een vierkamp georganiseerd met de vier sterkste aspiranten van Nederland: Berke Yigitturk, Emre Hageman, Machiel Weistra en Simon Harmsma met een supersnel speeltempo. De eerste zes ronden werden blitz partijen gespeeld met een bedenktijd van 3 minuten + 2 seconden.

De laatste drie ronden werden gespeeld volgens de Georgiev/Lehmann methode, dat betekent een speeltempo van 5 minuten + 3 seconden waarbij iedere partij altijd een winnaar moet opleveren. Bij remise volgt een nieuwe partij met de resterende tijd etc.

Berke had een offday en behaalde slechts één puntje. Emre heeft lang op kop gestaan maar moest in ronde 8 en 9 capituleren. Zie dit filmpje voor een impressie. Simon en Machiel eindigden met 13 punten gelijk en moesten nogmaals strijden en Machiel won ook die partij en won het toernooi. Dit spektakel werd mede mogelijk gemaakt door de stichting The Hague Open die deze vierkamp heeft gesponsord. Ook de wethouder kwam nog een kijkje nemen, zie dit filmpje.

Het jeugdtoernooi werd gewonnen door Surya Badal die met 13 punten gelijk eindigde met Thijs van Hilst maar net een weerstandspuntje meer had. Een bijzonder goede prestatie van deze kleine jongeman.

Het clubdammerstoernooi werd een prooi van Ruph Bhawanibhiek die maar liefst 13 punten scoorde. 2e werd Harold Jagram met 10 punten, die Bas Baksoellah 9 weerstandspunten voorbleef. De fraaie bekers voor de A en de B groepen in beide toernooien zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Den Haag. Zie Toernooibase voor de detailuitslagen van clubdammers en jeugd.

 

Net geen podiumplaats op EK aspiranten

Vorige week speelden Emre Hageman en Berke Yigitturk het Europees jeugdkampioenschap voor aspiranten.Het toernooi over negen speelrondes werd gespeeld in Warschau. Het was op zich een succesvol toernooi voor de vier Nederlanders want Simon Harmsma, Emre Hageman, Berke Yiğittürk en Machiel Weistra eindigden allen in de top-10.Maar achteraf voelde het toch een beetje als een kater want er had meer in gezeten.

Na vijf rondes hadden Berke en Emre beiden 7 uit 5 en stonden maar een punt achter de twee koplopers. In de zesde ronde troffen Berke en Emre elkaar. Een omsingeling van Berke van de aanval van Emre. Hoewel Berke vaak succesvol is in de omsingeling lukte het dit keer niet en sloeg Emre’s aanval door.Tot de laatste ronde ging Emre samen met Simon Harmsma uit Culemborg en een drietal buitenlanders aan kop. Berke was inmiddels weer tot een punt genaderd. In de slotronde sloeg echter het noodlot toe.

Berke wist weliswaar zijn partij te winnen, maar tot wanhoop van de complete Nederlandse delegatie gingen zowel Simon als Emre onderuit in die ronde. De Nederlanders vielen daarmee net buiten de prijzen, met Berke op de vierde plaats, Emre op de vijfde en Simon op de zesde plaats. Waarbij Emre wel de meeste weerstandspunten had, maar daar koop je niks voor.

Bij het rapiddammen en sneldammen aan het slot van het toernooi deden de Nederlanders het een stuk minder en kwamen ze niet in de buurt van de prijzen.

Berke Yigitturk prolongeert nationale titel

Het Nederlands kampioenschap voor aspiranten, dat vorige week in Bunschoten werd gespeeld, is net als vorig jaar gewonnen door Berke Yigitturk. Met een indrukwekkende score van 16 uit 9 bleef hij Machiel Weistra, die vorig jaar ook al tweede werd, twee punten voor. De voorsprong kwam tot stand door een directe overwinning in de slotronde van Berke op zijn concurrent. In een mooie omsingeling kwam deze winst tot stand.

De derde plaats was voor onze clubgenoot Emre Hageman. Emre behaalde even veel punten als Machiel Weistra en bleef daarmee zelf zijn eeuwige concurrent Simon Harmsma maar liefst vier punten voor. Beide Hagenaars verloren geen enkele partij, alleen speelde Emre twee remises meer dan Berke.

Klik hier voor de eindstand.

Emre en Berke troffen elkaar in de openingsronde (foto: jeugddammen.com)