Openlucht sneldamtoernooi

Een leuk evenement tijdens de jeugd-NK's in De Kameleon was een sneldamtoernooi in de open lucht. Een ruime twintig deelnemers kwamen op dit toernooi af, onder wie onze oude clubgenoot en onlangs naar Gelderland geëmigreerde Hein van Dee. Hij damt tegenwoordig bij DEZ Laren, waar een andere oud-clubgenoot, Alfred van Lenthe voorzitter is.

Een andere opvallende deelnemer bij het openlucht toernooi was internationaal meester en nationaal grootmeester Arjan van Leeuwen. De 52-jarige Rotterdammer kwam een aantal jaren uit voor de toenmalige roemruchte Haagse topclub RDG en was eind vorige eeuw een internationaal topspeler. Hij bereikte negen keer de NK-finale met een tweede plaats als beste resultaat. Begin deze eeuw stopte hij als actief wedstrijdspeler en legde zich toe op het competitieve kaartspel Magic. Hij heeft toegezegd de komende clubcompetitie in de ereklasse af en toe een wedstrijdje mee te doen met Damcombinatie Fryslân.

Dit sneldamtoernooi was voor hem een soort test. Om te wennen en om te proeven of hij het spelletje nog leuk vindt. Nog wat onwennig kwam hij toch al snel op stoom en werd met acht overwinningen onbedreigd winnaar. Alleen de nummer drie, Gerard de Groot wist hem beentje te lichten. Hagenaar Talha Majeed, die het dammen leerde bij onze jeugdafdeling, werd tweede. De B-groep werd gewonnen door Bas Baksoellah en de C-groep door jeugdspeler Cas Schaapveld uit Huissen.

 

Openluchttoernooi bij De Kameleon

IJs, weder en corona dienende organiseert de stichting The Hague Open zaterdag 21 augustus in Den Haag het eerste sneldamtoernooi in de open lucht. Als het aanslaat willen we er een jaarlijks gebeuren van maken, in navolging van het befaamde sneldammen op de Beestenmarkt in Delft van wijlen Henk de Witt.

We gaan van start op het pleintje bij gebouw De Kameleon, Veldzicht 20. Het is de bedoeling dat we op termijn een meer toonaangevende locatie vinden, met medewerking van Den Haag Topsport, dat ons ook dit jaar weer financieel steunt.

Het sneldamtoernooi kent verschillende ratingklassen met drie geldprijzen per klasse. De hoofdprijs is 100 euro. Het speeltempo is 5+5 en het aantal partijen is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro.

In de kantine van De Kameleon zijn tegen een redelijke prijs consumpties en broodjes verkrijgbaar. Gaarne 10.00 uur aanwezig; het startschot weerklinkt om 10.30 uur. Inschrijven, tot 10 augustus, bij Jan Kok Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-14033757. Er is een maximum van vijftig deelnemers, dus wie het eerst komt, het eerst maalt.

Het sneldamtoernooi vormt een omlijsting van het Nederlands kampioenschap voor meisjes pupillen, dat donderdag 19 augustus al van start gaat, en van het Nederlands kampioenschap voor welpen algemeen. Deze NK’s worden eveneens door de stichting The Hague Open gefaciliteerd.

Evert Bronstring overleden

Evert Bronstring 1943-2021

Groot liefhebber met geniale trekjes (door Fred Ivens)

Als jeugdspeler werd hij vaak uitgelachen. Deed krankzinnige zetten in partijen waarin hij voortdurend op verkenningstocht was. Incasseerde de ene nederlaag na de andere maar werd er beter van. Wat heet: Evert Bronstring kreeg die investering dubbel en dwars uitbetaald. Groeide uit tot een van de beste dammers van ons land. Maakte van de (bijbel)spreuk ‘Onderzoek alles en behoud het goede’ zijn motto wat hem in de vorm van de onvoltooide Bronstring-hekstelling (zie zijn legendarische partij tegen tweevoudig wereldkampioen Tsjegoljev) zelfs eeuwigheidswaarde heeft opgeleverd.

Niet dat hij zich daarop voorstond. Bij de beminnelijke Evert stond niet het ego maar het spel voorop. Als groot liefhebber, vaak volstrekt origineel, zonder verliesangst en met geniale trekjes. Speel zijn partijen maar na, een luilekkerland voor smulpapen. ‘Het spel is voor mij om te spelen’ was zijn credo.  “Maar alles wordt naar remise gehakt” bromde hij later op zijn karakteristieke wijze hoofdschuddend voor zich uit.

Hij leerde in zijn geboortestad Haarlem het spel van een oom. Na de hbs ging hij in Leiden wiskunde studeren, haalde uiteindelijk zijn doctoraal en werd wiskundeleraar. Eerst ging hij in Rotterdam dammen bij Constant en stapte naar een jaar over naar de Leidse Damvereniging waar Wim Huisman zijn leermeester werd. De secretaris van LDV (na de fusie met DCL: LDG) kreeg te horen dat Evert een aanwinst zou zijn voor het derde team maar dan wel aan de lagere borden… Wel, niet veel later werd hij kampioen van Leiden en werd hij als een van de grootste beloften in de damwereld beschouwd. Sterker nog: Ton Sijbrands wijdde later in de Volkskrant drie damrubrieken op rij aan Evert en noemde hem - volgens (dam)vriend Joop Burgerhout – zelfs De Hogepriester. In het blad Dammen van april 1999 heeft Jan Wielaard Evert uitvoerig geïnterviewd en Evert Dollekamp wijdde zelfs onlangs een monografie aan hem.

Evert z’n ster rees snel. In 1964 mocht hij zijn opwachting maken op het NK. Twintig jaar later was zijn veertiende en laatste deelname aan dit toernooi waarin hij nooit de eerste (Roozenburg, Sijbrands, Wiersma, Clerc en Van der Wal) maar wel de tweede viool speelde. Niet alleen zijn partijen waren befaamd maar zeker ook zijn toespraken, gekruid met zijn typerende droge humor, na afloop.

Agafonov

Bondscoach Piet Roozenburg selecteerde hem viermaal voor de jaarlijkse interland tegen de Sovjet-Unie waarin hij een keer van de Russische beer Agafonov won (1969). Op grote internationale toernooien stond ‘opa’ (zo noemde ik hem altijd want hij was bijna een jaar ouder dan ik) regelmatig op de deelnemerslijst. Paul Visser van het bondsbureau heeft ‘goede herinneringen aan een aardige man’. “Hij was een graag geziene gast in Huissen, vroeger, bij de bekende Heijting's Damtoernooien”. 

Ook was hij 2x in de USSR (Soechoemi 1966 en Batoemi 1967) van de partij, 1x op het Brinta-toernooi (1969) en 2x op de grootmeestergroep van het Suikertoernooi (1975 en 1976).

Voorts valt op dat hij 5x van een (voormalige dan wel latere) wereldkampioen heeft gewonnen: 2x van Jannes van der Wal (NK 1979 en NK 1980), 2x van Ton Sijbrands (Batoemi 1967 en onderlinge RDG 1978), en van Baba Sy in het Suikertoernooi 1975. En van een aantal andere wereldkampioenen heeft hij bijna gewonnen: Andreiko (Soechoemi 1966; zelfs nog geheel onnodig verloren), Gantwarg (Batoemi 1967), Tsjegoljev (Den Haag 1967), Koeperman (Suikertoernooi 1975) en Wiersma (NK 1976; volkomen gewonnen eindspel uit handen gegeven).

Sijbrands

Ton Sijbrands is altijd een groot bewonderaar van ‘damgoeroe/filosoof’ Evert z’n ‘volstrekt orginele’ spel en ideeën geweest en zal in het Damspel daar uitvoerig getuigenis van doen. “Als je mijn publicaties een beetje hebt gevolgd dan weet je dat jouw invloed op mijn dammen onmogelijk kan worden overschat”, meldde Sijbrands vorige maand in een brief die door partner Joke en familie met trots wordt gekoesterd. Sijbrands meldde daarin ook dat hij ‘de meest dierbare herinneringen’ bewaart aan de gezamenlijke damsessies in Leiden van destijds. “Jouw lessen ben ik – zoals je weet – nooit vergeten en zal ik altijd blijven koesteren (en doorgeven in woord en geschrift). Ik ben je er eeuwig dankbaar voor”.

 Sijbrands reageerde daarmee begin december op het mailtje van Evert dat bij hem niet te genezen alvleesklierkanker was geconstateerd. “Mede door jouw artikelen en aanhalingen ben ik gesterkt in mijn overtuiging, dat ik meer dan een gewoon grootmeester ben geweest”, besloot Evert die overigens pas in 2019 – met excuses van de KNDB – alsnog tot international grootmeester werd benoemd.

Sijbrands kan zich de eerste ontmoeting nog wel herinneren. “Die dateert van 29 december 1962, toen we in Den Haag voor de jeugdtientallen van Zuid- en Noord-Holland uitkwamen. Die allereerste partij eindigde in remise. Ik torpedeerde zijn poging de Agafonov-variant op het bord te brengen door na 1.35-30 20-25 2.33-29 (ik geneer mij er nog steeds voor) - niet 2...15-20!? maar 2...14-20?! 3.29-23 18x29?! 4.34x14 10x19 te spelen....”.

Babi pangang

Evert maakte soms de indruk van een verstrooide professor maar hij kon ook heel efficiënt zijn. Van zijn periode bij het destijds zo roemruchte RDG herinner ik me een wedstrijd in Westerhaar. Meteen na afloop met z’n tienen naar de Chinees. Edoch: onze bus ging al over een klein half uur. Geen enkel probleem vond Evert en greep krachtig in bij de menukeuze. “Allemaal tjap tjoy of babi pangang bestellen dan lukt het wel”. En inderdaad na het afrekenen moesten we nog twee minuten op de bus wachten…

Evert ging weer terug naar zijn LDG (40 jaar secretaris) waar hij, evenals in de ZHDB (penningmeester), een bestuursfunctie vervulde. In 2001 stapte hij over naar DC Den Haag, waar hij zowel de clubtitel (2003 en 2018) als de beker in de wacht wist te slepen. Maar hij bleef principieel wel LDG. Voorzitter Jan Kok: “Hij kwam elke dinsdagavond per trein vanuit Leiden omdat hij graag in een sterke onderlinge competitie zijn krachten wilde meten. Hij was ook degene die vaak de meeste wedstrijden in de onderlinge speelde”

“Ook op de traditionele sneldamtoernooien was hij aanwezig maar altijd alweer vertrokken vóór de prijsuitreiking. Want hij moest de laatste trein nog halen. Maar de ware reden was dat hij zeer bescheiden was en niet graag in de belangstelling stond. ‘Houd het prijsje maar en doe er een ander een plezier mee’, glimlachte hij dan!” 

Inderdaad nooit op de voorgrond maar altijd aanwezig, zoals op de rouwkaart staat. Gelukkig hebben we behalve de herinnering aan een beminnelijk mens ook de partijen nog.

(Met medewerking van Ton Sijbrands, Maurits Meijer, Joop Burgerhout en Jan Kok).

Hervatting Harry de Hardt Bokaal

De komende tijd zal de Harry de Hardt Bokaal 2019/2020 hervat worden.

Het resterende programma:

 

Kwartfinale

Wit Tijd   Zwart Tijd   Uitslag
 Nico Leemberg (1100) 45  -  Hein van Dee (1097) 45    0-2
 Jeroen Wit (0942) 60R  -  Herman Vroom (1101) 30     
 Nerin Bisseswar (0819) 60R  -  Frans Teijn (1070) 30    0-2
 Gerard de Groot (1252) 30  -  Hans van Woerkom (1045) 60R    0-2

 

Halve finale   

Wit Tijd   Zwart Tijd   Uitslag
Hein van Dee (1097)    - Wit / Vroom      
Frans Teijn (1070) 45  - Hans van Woerkom (1045) 45     

 

Finale 

Wit Tijd   Zwart Tijd   Uitslag
 Van Dee / Wit/Vroom    - Teijn / Van Woerkom       

 

Voorlopige ratinglijst per 1 juli 2020

De voorlopige ratinglijst per 1 juli 2020:

 

Pl   Naam    Lft .   Rating 
 1        Johan Sterrenburg    36   1386 
 2        Jeroen Kos    53   1348 
 2        Edwin de Jager    51   1269 
 4        Berke Yiğittürk    16   1262 
 5        Evert Bronstring    77   1258 
 6        Hans den Engelsman    60   1253 
 6        Gerard de Groot    54   1237 
 7        Emre Hageman    14   1225 
 8        Piet Lodder    61   1173 
 9        Jan Kok    69   1167 
 10        Pertap Malahé    71   1166 
 11        Herman Vroom    62   1120 
 12        Hein van Dee    58   1113 
 13        Nico Leemberg    69   1111 
 14        Roy Bidesi    57   1098 
 15        Frans van Eenennaam    70   1093 
 16        Jaap van Galen    53   1092 
 17        Hans van Woerkom    66   1085 
 18        Frans Teijn    77   1072 
 19        Harry Zandvliet    52   1069 
 20        Jeroen Wit    53   1041 
 21        Bas Baksoellah    68   1000 
 22        Ashok Mahabier    55   997 
 23        Radjendrenath Kalloe    54   991 
 24        Harold Jagram    65   989 
25      Jeremy Pauwels    40       929
 26        Sanjay Dhauntal    45   926 
 27        Moen Lachman    60   839 
 28        Oedebhaan Dihal    69   829 
 29        Hans van de Vijver    73   784 
 30        Hedwig Callender    73   773 
 31        Wynton Meijer    22   765 
 32        Alex Kruyshoop    45   738 
 33        Radjin Chandarsing    63   715 
 34        Rinus Snellaars    78   669 
 35        René Nurmohamed    80   620 
 36        Wilfred Promes    82   488 

Edwin de Jager clubkampioen

De strijd om de Bram Limburg Bokaal 2019/2020 werd door het Coronavirus voortijdig beëindigd. Hierdoor is het voldoende om vijftien partijen gespeeld te hebben om in aanmerking te komen voor een prijs. Hieronder de eindstanden per categorie, de totaalstand staat hier.

Pl Naam Rating Cat.         We   Wi   Re   Ve   Pu   EiMoy   TeMoy   Moye
1  Edwin de Jager  1265 A         21   13   6   2   32   1.524   1.167    1.346  
2  Hans den Engelsman  1219 A         15   7   6   2   20   1.333   1.204    1.268  
3  Evert Bronstring  1275 A         26   14   8   4   36   1.385   1.124    1.254  
4  Pertap Malahé  1182 A         15   7   5   3   19   1.267   1.232    1.249  
5  Frans van Eenennaam  1102 A         18   9   4   5   22   1.222   1.144    1.183  
6  Gerard de Groot  1252 A         16   6   5   5   17   1.062   1.179    1.120  
 
7  Berke Yiğittürk  1210 A         1   0   1   0   1   1.154   1.154    1.154  
8  Jeroen Kos  1358 A         1   0   0   1   0   1.154   1.154    1.154  
9  Emre Hageman  1191 A         4   2   2   0   6   1.154   1.126    1.140  
10  Piet Lodder  1173 A         4   1   2   1   4   1.154   1.051    1.102  
11  Jan Kok  1162 A         5   3   1   1   7   1.154   0.924    1.039  
 
 
Pl Naam Rating Cat.         We   Wi   Re   Ve   Pu   EiMoy   TeMoy   Moye
1  Hans van Woerkom  1045 B         15   7   5   3   19   1.267   1.206    1.236  
2  Hein van Dee  1097 B         20   7   8   5   22   1.100   1.073    1.087  
3  Jeroen Wit  942 B         15   6   3   6   15   1.000   1.113    1.056  
4  Bas Baksoellah  1010 B         23   7   10   6   24   1.043   1.048    1.046  
5  Harry Zandvliet  1046 B         23   8   9   6   25   1.087   0.984    1.036  
6  Harold Jagram  979 B         25   9   9   7   27   1.080   0.964    1.022  
7  Frans Teijn  1070 B         18   7   5   6   19   1.056   0.968    1.012  
 
8  Sanjay Dhauntal  929 B         6   4   1   1   9   1.500   1.215    1.358  
9  Nico Leemberg  1100 B         11   5   3   3   13   1.182   1.164    1.173  
10  Herman Vroom  1101 B         3   2   1   0   5   1.150   1.078    1.114  
11  Frans Poorter  965 B         3   1   0   2   2   1.150   1.036    1.093  
 
 
Pl Naam Rating Cat.         We   Wi   Re   Ve   Pu   EiMoy   TeMoy   Moye
1  Oedebhaan Dihal  852 C         21   8   5   8   21   1.000   0.925    0.963  
2  Hedwig Callender  795 C         28   7   7   14   21   0.750   0.950    0.850  
3  Rinus Snellaars  663 C         15   5   3   7   13   0.867   0.719    0.793  
   Alex Kruyshoop  734 C         23   4   8   11   16   0.696   0.890    0.793  
5  René Nurmohamed  618 C         18   3   4   11   10   0.556   0.834    0.695  
6  Wilfred Promes  494 C         29   5   5   19   15   0.517   0.850    0.684  
7  Rob Dhoen   C         27   5   4   18   14   0.519   0.839    0.679  
 
8  Radjin Chandarsing  710 C         12   6   1   5   13   1.083   0.964    1.023  
9  Nerin Bisseswar  819 C         9   3   4   2   10   1.111   0.881    0.996  
10  Cinthia van Achterberg  311 C         3   0   0   3   0   0.769   1.135    0.952  
11  Wynton Meijer  770 C         10   5   0   5   10   1.000   0.895    0.947  
12  Hans van de Vijver  687 C         10   4   1   5   9   0.900   0.796    0.848  
13  Jeremy Pauwels  932 C         4   1   2   1   4   0.769   0.745    0.757  
 

 

 

 

Jaar afgesloten met Kerstdammen

Op de laatste clubavond van dit jaar werd het kerstdamtoernooi gespeeld. Zoals gebruikelijk met sneldammen tussen teams. Er verschenen precies dertig clubleden in De Kameleon zodat besloten werd met zes vijftallen te spelen. Hoewel de teams willekeurig samengesteld waren, bleek het team dat gevormd werd door Edwin de Jager, Frans Teijn, Jeroen Wit, Oedebhaan Dihal en Wilfred Promes er met kop en schouders uit te steken. Met een score van 9 uit 5 werd een voorsprong van maar liefst 4 punten opgebouwd. De achtervolgende teams hielden elkaar prima in evenwicht, waarvan er drie met vijf punten eindigden. Na afloop kon iedereen een keuze maken uit de rijk gevulde prijzentafel.

De eindstand:

  Team WP BP
1 Edwin de Jager, Frans Teijn, Jeroen Wit, Oedebhaan Dihal, Wilfred Promes 9 35
2 Pertap Malahé, Harry Zandvliet, Radjen Kalloe, Henk Batelaan, Wynton Meijer 5 25
3 Evert Bronstring, Nico Leemberg, Jaap van Hal, Hedwig Callender, Giant Bizoen 5 23
4 Jeroen Kos, Hein van Dee, John Edens, Hans van de Vijver, René Nurmohamed 5 22
5 Gerard de Groot, Hans van Woerkom, Bas Baksoellah, Nerin Bisseswar, Rob Dhoen 4 23
6 Frans van Eenennaam, Jan Kok, Harold Jagram, Alex Kruyshoop, Rinus Snellaars 2 22

 

Dinsdag 24 en 31 december is er geen clubavond. De eerstvolgende is 7 januari. Wel wordt er op de zaterdagen 21 december en 4 januari nog voor de nationale competitie gespeeld.