Afdrukken

De deelnemers en arbiters voorgesteld:

Image

Frerik Andriessen
Frerik speelt voor de tweede keer in de NK finale aspiranten; vorig jaar eindigde hij op de vierde plaats. Bij de pupillen werd hij in 2004 Nederlands kampioen en in het daarop volgend Europees Kampioenschap behaalde hij een eervolle vierde plaats. Voor het tweede team van RDC heeft Frerik in de Eerste Klasse een goede score behaald van 10 punten uit 9 wedstrijden. Hij zal dit jaar ongetwijfeld voor een podiumplaats gaan.

Image

Roel Boomstra
Roel debuteert in de NK finale aspiranten. Afgelopen jaar was hij pupillenkampioen van Nederland en bij het Europees kampioenschap werd hij tweede. In de Nationale Competitie heeft Roel het eveneens erg goed gedaan. Hij begon in het tweede team van Het Noorden met een score van 7 uit 4. Daarna mocht hij het in het eerste team proberen; daarmee behaalde hij in de Hoofdklasse een score van 8 uit 7. Roel is net teruggekeerd uit Mongolië, waar hij aan het WK aspiranten heeft mee gedaan.

Image

Sjoerd ten Brinke
Als Gelders kampioen bij de aspiranten plaatste Sjoerd zich voor de halve finale van het NK en daarna voor de finale. Afgelopen jaar werd hij bij het Nederlands kampioenschap pupillen tweede. Hij speelt voor Meurs Denk en Zet uit Culemborg, waar hij het afgelopen seizoen 5 punten uit 3 wedstrijden behaalde met het tweede team in de Eerste Klasse.

In feite had ik niet echt verwacht dat ik naar het NK zou mogen gaan, ik had het alleen gehoopt. Ik wist dat ik een kans zou maken en dat klopte dus. Voor het NK heb ik dan ook geen grote verwachtingen, ik zie wel waar ik uitkom. Verder hoop ik dat het een gezellig toernooi wordt. Dit is mijn eerste jaar bij de aspiranten, dus volgend jaar en het jaar daarna heb ik misschien weer een kans.

Image

Thijs Gerritsen
Thijs is één van de beloften van Damclub Lent. Hij heeft zich de afgelopen jaren steeds weten te plaatsen voor de NK finales; eerst bij de pupillen en daarna bij de aspiranten. Dit wordt dan ook zijn derde en laatste NK finale aspiranten. Een grote prijs heeft hij nog niet kunnen bemachtigen; wie weet dit jaar. Met Lent promoveerde hij afgelopen seizoen naar de Hoofdklasse; hij scoorde 11 uit 11.

Dit wordt mijn derde en laatste aspiranten nk dus ik hoop dat ik nu een goed resultaat neer kan zetten, maar dat zal zwaar worden in dit sterke maar gezellige deelnemersveld. Ik hoop dat het een leuke week wordt, maar als ik kijk naar hoe het vorig jaar ging hoef ik daar niet aan te twijfelen.

Image

Matthias de Kruijf

Matthias debuteert op het Nederlands kampioenschap aspiranten. Hij heeft zich de afgelopen twee jaren sterk ontwikkeld; daarom werd zijn plaatsing ook wel verwacht. Matthias speelt bij BDSV uit Barneveld in de Gelderse Hoofdklasse en in het tweede team van DES Lunteren, waar hij een score behaalde van 10 uit 8.  

Ik vind het leuk om mee te doen. En ik hoop dat het een gezellig toernooi wordt. Ik ga mijn uiterste best doen en zie dan wel waar ik eindig. Dit is mijn laatste jaar bij de aspiranten. Ik heb 2 keer meegedaan met de halve finale van de aspiranten. De eerst keer werd ik 4de na barrage. Nu werd ik 3de en dat betekent het spelen van de finale! Het programma ziet er leuk uit. We gaan niet alleen dammen, maar doen ook een heleboel andere dingen. Ik heb er echt zin in.

Image

Zainal Palmans 
Zainal speelt voor de derde keer mee in de NK finale aspiranten. Na een achtste en zesde plaats gaat hij nu voor een podiumplaats. Hij speelt samen met zijn broer Joel bij MTB Hoogeveen. Zijn team eindigde in de Eerste Klasse op de gedeelde eerste plaats, maar omdat verloren werd van medekoploper Nijverdal ging directe promotie niet door. Ook via de nacompetitie lukte het niet. Zainal scoorde goed, namelijk 16 punten uit 12 wedstrijden.

Mijn verwachting is dat ik probeer hoger zal eindigen dan vorig jaar. De organisatie was vorig jaar goed en ik hoop dat het dit jaar net zo goed is en leuk.

Image

Stefan Stapper
In 2003 wordt Stefan pupillenkampioen van Nederland en daarna ook van Europa. Hij speelt nu voor de tweede achtereenvolgende keer mee in het NK aspiranten; vorig jaar werd hij vijfde. Op het WK aspiranten werd hij vorig jaar ook vijfde. Stefan is net terug uit Mongolië, waar hij heeft deel genomen aan zijn tweede WK aspiranten. Hij damt met DC Den Haag in de landelijke Hoofdklasse, waarvan hij topscorer is geworden met een score van 20 uit 11! Hij is dan ook de grote plaatselijke titelfavoriet.  

Image

Pieter Steijlen
Pieter is de derde deelnemer aan dit NK aspiranten die naar Mongolië is geweest voor het WK aspiranten. Het speelt zijn derde aspirantenfinale; vorig jaar werd hij Nederlands kampioen. Nu is hij wederom één van de favorieten, maar er is sterke concurrentie. Pieter speelt in het tweede team van Meurs Denk en Zet uit Culemborg; hij behaalde afgelopen seizoen een score van 11 uit 9.

Vorig jaar was een erg geslaagd NK: gezellige groep, bowlen, darten, lekkere barbeque, en natuurlijk dammen! Ik hoop dat het dit jaar weer net zo leuk en spannend wordt als vorig jaar. Het programma zit weer goed vol en verder blijft tussen de grootmeesters spelen natuurlijk ook erg leuk… Vorig jaar bleek dit ook een leuk idee en de speelzaal was ook erg goed (lekker koel). We zullen zien wat het NK dit jaar brengt, ik heb er in ieder geval weer zin in !

Image

Yuen Wong
Yuen is al vroeg met dammen in aanraking gekomen; bij hem thuis wordt veel gedamd en met succes. In 2001 werd hij al welpenkampioen van Nederland. Hij speelt nu voor de tweede keer mee in de finale van het Nederlands kampioenschap aspiranten. Vorig jaar werd hij derde; de kans dat hij nu weer een prijs wint is groot. Yuen damt bij BDV Borne, een club die aan de weg timmert en waar zijn familieleden ook dammen.

Image

Mei-Jhi Wu
Als enige meisje neemt Mei-Jhi deel aan het NK aspiranten algemeen. Dat is op zich al een knappe prestatie, omdat er niet veel meisjes zijn die hiervoor in aanmerking komen. In 2004 werd ze al pupillenkampioen van Nederland bij de meisjes en zowel vorig jaar als dit jaar aspirantenkampioen. Enkele weken geleden werd ze zelfs Nederlands kampioene sneldammen bij de dames, een prestatie van formaat op haar jonge leeftijd. Mei-Jhi damt in het tweede team van Het Noorden uit Groningen.

De arbiters:

Image

Francis Huijsen

Image

Ingrid de Kok

Ik heb zin om te komen arbiteren op het NK aspiranten. Ben pas sinds dit jaar arbiter en vind het erg leuk om te doen. Deze dagen zijn voor mij het begin van een drukke damperiode. Hierna ga ik namelijk zelf dammen in Nijmegen en ik speel het EK en WK. Een aantal van de aspiranten zie ik dan dus met het EK weer.