Afdrukken

Voor de derde keer op rij heeft het eerste team een niet-verwachte overwinning geboekt. Na Dordrecht en VAD was het nu Van Stigt Thans 3 dat de tanden stuk beet op het Haagse tiental.

De opzet deze wedstrijd was dat de strijd uitgevochten zou worden op de borden 5 tot en met 10. De eerste vier borden moesten gewoon vier punten bij elkaar harken. Die opzet werd doorkruist door de Schiedammers. Waldo Aliar deed niet mee en Henk de Witt had zich af laten zakken naar bord 7. Daar trof Nico Leemberg hem. Dat ging best goed tot de 25e zet, toen het verschil in rating plotseling tot uitdrukking kwam in een damzetje.

Daarna bleef het lang rustig, totdat Pertap de stand op het bord wat compliceerde. Dat betaalde zich uit in een wat dure damcombinatie met goede kansen. Intussen konden er wat remises genoteerd worden. Bas Baksoellah speelde eens een partij zonder tijdnood geruisloos naar remise. Gerard de Groot trof Ton Burgerhout, nam 13 tempi voordeel en bood toen remise aan, geheel volgens de tactiek. Hetzelfde deed Frans Teijn aan bord 4, al leek het erop dat Frans nog wel probeerde te winnen van Gerrit van Mastrigt.

Het was niet Pertap maar Hein van Dee die de gelijkmaker scoorde. Hij liet Piet Bastiaanse helemaal vastlopen zodat deze in een 7-om-7 stand al op gaf. Voor Hein de derde achtereenvolgende overwinning! Daarna was Pertap wel aan de beurt. Hij liet zijn dam niet afnemen en wist met handig laveren de winst binnen te halen. Den Haag stond voor! Dat werd zelfs nog iets mooier doordat invaller Harry Zandvliet aan bord 2 bekwaam zijn opdracht volbracht met een secuur gespeelde remise.

Bij de resterende drie partijen leek weinig meer mis te kunnen gaan, zeker omdat Jan Kok een schijfwinst forceerde. Piet Lodder nam dan ook geen risico meer en forceerde de remise. Toch werd het nog even spannend. Hans den Engelsman speelde aan bord 1 een zeer onderhoudende partij tegen Kees Romijn waarbij in het middenspel beiden een dam behaalden. Helaas verdwenen beide dammen weer van het bord en stond Hans een schijf achter. Gelukkig wist de tegenstander van Jan Kok niet een goede verdediging te vinden, waardoor Jan matchwinnaar werd door het elfde punt te scoren. Dat Hans zijn partij verloor deed er toen niet meer toe.

De nacompetitie kan nu alleen nog maar vermeden worden als er maximaal 1 punt gescoord wordt uit de resterende drie wedstrijden. Een schier onmogelijke opgave.