Afdrukken

Er is nog geen einde gekomen aan de reeks overwinningen van het eerste tiental. Het zal zeker wel een keer gebeuren, want de tegenstanders worden idere ronde sterker. In de zevende ronde werd het hoofdstedelijke VAD met een nipte 11-9 verslagen.
Dat het spannende wedstrijd zou worden, was te verwachten, met voor VAD op acht van de tien borden een voordeel in rating. De enige met een flink rating-voordeel was Gerard de Groot. Hij zette zijn tegenstander flink onder druk met een kettingstelling waarbij en bracht een veelheid aan combinaties in de stelling om te voorkomen dat die kettingstelling afgebroken zou worden. Na drie uur spelen betaalde zich dat uit met een heuse zesklapper. Frans Teijn kwam slecht uit de opening, maar herstelde zich en speelde een gelijkwaardige remise. Hetzelfde gold voor Roy Bidesi, die tegen Herman van Westerloo nauwkeurig moest navigeren.
Halverwege was het VAD die toch de voorsprong nam. Herman behield niet zijn kalmte om in een klassieke stand de remisevariant te zoeken en verloor daardoor kansloos. Bas Baksoellah had een lastige partij, maar kwam toch uit de problemen en verkreeg zelfs wat positioneel voordeel. Juist op dat moment ging hij door de vlag.
Ondanks de achterstand waren de vooruitzichten niet slecht. Arie Storm, de tegenstander van Hein van Dee knoopte zichzelf op met een verschrikkelijk a-positionele zet. Hein hoefde het alleen maar rustig uit te spelen. En Nico Leemberg overtrof zichzelf met een zeer fraaie positionele overwinning op Hans Vermeulen, vorig jaar nog topscorer van VAD.
De resterende partijen van Hans den Engelsman, Piet Lodder en Pertap Malahé eindigden in een remise. Het waren zeker geen vlakke partijen, waarin van alles gebeurde en waarin het soms niet tegen zat. Maar het zorgde er wel voor dat de zesde overwinning van dit seizoen genoteerd kon worden.