Wereldkampioen!!!

Emre Hageman heeft in het Wit-Rissische Gomel de wereldtitel bij de pupillen gehaald. Zijn partij tegen medekoploper Ivan Iliasov eindigde in remise en daarmee behield Emre zijn voorsprong van enkele weerstandpunten op de Russische speler. Simon Harmsma, één van de achtervolgers van het tweetal, wist zijn partij tegen Bayarmanlai Bayarmagnai op het nippertje wel te winnen. Simon, die in Nederland de eeuwige concurrent is van Emre, kwam daarmee op gelijke hoogte. Emre had uiteindelijk nog een voorsprong van één weerstandspunt op Simon en dat was beslissend voor de titel.

Emre begon dit wereldkampioenschap niet zo voortvarend met twee remises tegen zwakkere tegenstanders. Hij begon daarmee op achterstand op de concurrentie. Vanaf de derde ronde begon hij echter te winnen. De doorslaggevende beslissingen vielen echter in de zesde en zevende ronde. Eerst won Emre van Europees kampioen Amadeusz Zyber-Moszak uit Polen, die op dat moment koploper was.  En daarna rekende Emre af met de volgende koploper, de sterke Let Vsevolods Mitrevics. Dat bracht hem de koppositie, de positie die hij in de laatste twee rondes niet meer afstond.

2018 is voor Emre een zeer succesvol jaar. Hij werd in mei Nederlands kampioen en op het Europees kampioenschap in augustus reikte hij tot de tweede plaats. In september werd hij wereldkampioen met het Nederlandse jeugdteam. Deze wereldtitel vormt een fraaie kroon op dit damjaar.


Concentratie bij Emre tijdens zijn voorlaatste partij tegen Zerui Chen uit China.


Emre begint aan zijn beslissende partij tegen medekoploper Ivan Iliasov uit Rusland

Inhaalrace Emre Hageman

Emre Hageman heeft op het wereldkampioenschap in Wit-Rusland na een enorme inhaalrace zijn achterstand ingelopen. Emre begon met twee remises tegen toch iets zwakkere tegenstanders en stond toen voor de taak een achterstand in te lopen. Dat lukte wonderwel, ten koste van enkele directe concurrenten. Emre bezet nu, met nog één ronde te gaan, de koppositie, samen met de Rus Iwan Iliasov. Zijn spelen morgen in de laatste ronde tegen elkaar. Emre heeft aan remise waarschijnlijk niet genoeg voor de wereldtitel, want de achtervolgers hebben een betere weerstand en kunnen hem dus nog inhalen.

Berke had bij de aspiranten een desastreuze start en liep in de eerste vier rondes tegen drie nederlagen aan. Later kwam hij iets terug. Hij staat nu op 7 uit 8.

Matige start van Berke en Emre op jeugd-WK

Zondag is in Gomel in Wit-Rusland het jeugd-WK begonnen. Emre Hageman en Berke Yigitturk spelen daar namens Nederland, Den Haag en natuurlijk vooral zichzelf. Zondag werd één ronde en maandag twee rondes gespeeld.

Het begin ging niet echt voorspoedig. Emre speelde de eerste twee partijen remise en wist pas in de derde ronde te winnen. Desondanks staat hij maar één punt achter de koploper maar in een Zwitsers toernooi is het lastig inhalen.

Berke begon dramatisch. Hij verloor zondag in een praktisch gewonnen stand door een eenvoudige combinatie van landgenoot Tom Rinner en ook de tweede ronde ging verloren. Pas in de derde ronde wist Berke te winnen, maar de achterstand is natuurlijk enorm groot. Het toernooi duurt tot en met zondag en is te volgen op http://gomel18.fmjd.org/.

EK-medailles voor Emre Hageman

Vandaag was de laatste dag van het Europees kampioenschap in Vilnius. Emre Hageman en Berke Yigitturk sloten af met het sneldamtoernooi. Voor beiden was het een succesvol toernooi, maar voor Emre helemaal, want hij ging met twee medailles naar huis.

In het pupillentoernooi eindigde Emre op de tweede plaats. In het toernooi waarin in 7 dagen 9 rondes gespeeld werden, had hij een bliksemstart met drie overwinningen. Daarna volgden uiteraard partijen die steeds onbeslist eindigden, maar Emre bleef in de top-3 staan. In de laatste ronde kon Emre wel winnen en schoof nog een plaats op naar de tweede positie. Een topprestatie van Emre! Zijn 'eeuwige' concurrent Simon Harmsma won ook die laatste ronde en werd derde. Op woensdag was er het rapid-kampioenschap. Hier scoorde Emre nog een puntje meer dan in het gewone toernooi en won goud! En om het compleet te maken voegde hij de slotdag nog een bronzen medaille toe met het sneldammen.

Voor Berke was het ook een goed toernooi, maar helaas greep hij net naast de medailles. Ook Berke won drie partijen in de eerste toernooihelft, en ook voor hem volgde een serie remises tegen de concurrentie. Helaas had Berke geen geluk met de paring van het Zwitsers systeem. Hij stond lang tweede en kreeg continue sterke tegenstanders. Berke eindigde dan ook met het hoogst aantal weerstandspunten. Hij werd op de slotdag ingehaald door iemand die wel won, en viel daardoor net uit de top-3. Bij het rapid- en sneldammen was Berke minder succesvol.

Bij elkaar was dit wel het meest succesvolle kampioenschap voor onze jeugdtoppers. Beiden van harte gefeliciteerd!

Goede start van jeugd op EK

Op het Europees kampionschap in Vilnius zijn Berke Yigitturk en Emre Hageman goed begonnen. Berke begon weliswaar woensdag zijn eerste partij met een remise tegen een zwakkere tegenstander, maar won zijn tweede partij en in de derde ronde speelde hij remise tegen Daniel Iliin, die tot de favorieten behoort. Emre had helemaal een droomstart. Hij won alle drie de partijen en staat een punt voor op de belangrijkste concurrenten.

De reis afgelopen dinsdag verliep niet helemaal soepel. Vanwege een vertraagde vlucht raakte op Warschau de bagage kwijt. Gelukkig is deze grotendeels weer boven water. De website van het toernooi is niet erg actueel. Met enige vertraging zijn de uitslagen te zien op ToernooiBase. Rondeverslagen staan op jeugddammen.com.

Berke Yigitturk Nederlands Kampioen!!

Berke Yigitturk heeft in een rechtstreeks duel met zijn concurrent Machiel Weistra in de laatste ronde het Nederlands kampioenschap voor aspiranten veroverd. In de slotronde moest Berke winnen om de titel te veroveren omdat hij een punt achterstand had op de titelverdediger. Vrijdag zag het er nog naar uit dat het precies andersom zou zijn. Maar de aanval van Berke tegen Roland Kreeft sloeg niet door, terwijl Machiel onverwacht toch wist te winnen. Daardoor leek het scenario van 2017 zich te gaan herhalen toen Machiel een punt voorsprong met succes verdedigde.

Berke liet Machiel een flankaanval opbouwen die hij succesvol omsingelde. Op het juiste moment ruilde Berke de aanvaller van het bord en creëerde daarmee een heel klein voordeeltje. Op het moment dat Machiel naar remise wilde afwikkelen door met een offer een doorbraak te forceren, kreeg Berke echte winstkansen. Daar profiteerde hij optimaal van zodat hij voor de tweede keer Nederlands aspirantenkampioen werd. Machiel heeft overigens nog wel een remise gemist.

Berke speelde dit jaar een zeer sterk toernooi waarbij hij de confrontaties zeker niet uit de weg ging. In de eerste ronde speelde hij een mooie omsingeling met wit in de Keller-opening en in de derde ronde besliste hij de partij met een zeer fraaie combinatie. Pas in de vierde ronde trof hij clubgenoot Emre Hageman, die in een bloedstollende partij in het voordeel van de nieuwe kampioen beslist werd.

Voor pupillenkampioen Emre Hageman liep het toernooi iets minder goed dan bij zijn debuut vorig jaar, toen hij eindigde als derde. Hij eindigde nu met 9 uit 9 als vijfde. Emre en Berke herhaalden hiermee wel het kunststukje uit 2016 toen zij beiden ook al kampioen werden bij de pupillen en aspiranten.

NK Aspiranten van start

In Doetinchem is vandaag het Nederlands Kampioenschap voor aspiranten begonnen. Namens Damclub Den Haag doen Berke Yigitturk en Emre Hageman mee. Berke werd vorig jaar tweede in dit NK en Emre heeft - na zijn enorme sprong dit jaar - de één na hoogste rating. In beide gevallen gaat titelverdediger Machiel Weistra hen voor.

Berke wist zijn eerste partij te winnen. Hij speelde een mooie omsingeling na met wit de Kelleropening op het bord gebracht te hebben. Emre Hageman speelde een voorzichtige partij die in een gelijkwaardige remise eindigde.

Dinsdag worden er twee rondes gespeeld. Het toernooi duurt tot en met zaterdag.