Combinatieteam wint vooruitgespeelde derby

Zaterdag 14 oktober was een NC-loze dag op de kalender vanwege het WK dammen in Tallinn (Estland). Desondanks waren er enkele teams die in actie kwamen en een wedstrijd uit ronde zeven speelden. Onder hen Den Haag / Hofstaddammers CT dat naar DOS Delft toog. Alex Kruyshoop opende de score. Hij greep de kans op een drie-om-drie-doorbraak met beide handen aan, maar zag daarna beren op de weg en liet de winst lopen, zodat Rob Smits met de schrik vrij kwam. Winst was er wel voor Hedwig Callender tegen de Delftse verhalenverteller Mees van den Bosch, die een een-om-drie open zette. Invaller Nico Leemberg redde het helaas niet tegen Henk Valk, schijfverlies in het vroege middenspel werd hem fataal. Schijfwinst was er ook voor Jan Kok en hij gaf dit tegen Ton van Namen niet meer uit handen.

Sanjai Dhauntal trof Loek Tillemans. Een offer redde Sanjai en zelfs zo dat het Loek was die remise moest maken. Nerin Bisseswar wist in het eindspel Cees van Atten te trakteren op een damcombinatie en bouwde hiermee de stand verder uit. Zo ook Jaap van Hal, die eerder dan Jan Frissen de damlijn wist te bereiken. Sterker nog, de Delftenaar kon geen dam halen, omdat die meteen zou worden afgenomen. Winst was er ook voor Jeremy Pauwels die Chiel Overvoorde in een kettingstelling hield, waarna een damcombinatie volgde. Hiermee was de teamoverwinning een feit. Bas Baksoellah wist zijn surplus aan rating ten opzichte van Rolan van der Lugt niet in winst uit te drukken en moest in remise berusten. Tot slot kon ook John Kolstee nog net remise maken tegen Amand Keultjes, zodat de eindstand 6-14 is geworden.

Zaterdag 28 oktober staat ronde drie op het programma, uit tegen Zenderstad in IJsselstein. 

Tweede nog steeds op 100%

Het tweede team moest in de derde ronde aantreden tegen De Hofstad Dammers 2 die na een ongelukkige start nog op nul punten stonden. Teamleider Jeremy wilde verwarring stichten en hutselde het team door elkaar. Door een ongelukje van Cinthia moest Jeremy plotseling verstek laten gaan, maar gelukkig was Bas Baksoellah toch nog in de gelegenheid om mee te spelen.

Herman Vroom koos op bord 5 tegen Rafindrepersad Dihal voor een klassieke aanpak en zette veel druk op zijn tegenstander en dwong in het middenspel schijfwinst af. De stand werd daarna steeds maar dunner en op het moment dat iedereen dacht dat het dan toch nog remise zou worden zag Herman het enige winnende plan en won de partij.

Radjen Kalloe probeerde tegen Hoogland de stelling open te breken maar werd gedwongen de linies te sluiten en belandde in een nadelige klassieke stelling . Ben speelde een zeer sterke partij en wikkelde uiteindelijk af naar een 6 om 3 eindspel maar berustte wat (te) snel in remise. Ik ben benieuwd of de teamgenoten nog een sluitende winst hebben kunnen ontdekken. Kingsrow, die meeliep met de semilive ingevoerde partij, vond in elk geval van wel

Hans van Woerkom trof op bord 3 good-old Guillaume Zuninga die tot ieders verrassing een Springerdoorstoot plaatste. Hans moest zeer nauwkeurig zijn plan trekken en gebruikte daar zijn bedenktijd goed. Het paste gelukkig allemaal net waardoor Hans de felicitaties in ontvangst mocht nemen en de voorsprong uitliep naar 1-5.

Jan Kok speelde op bord 4 tegen Dion van Bommel. Ook deze partij stond in het teken van laveren want Dion speelde een prima opening waar Jan weinig aanknopingspunten kon vinden. Uiteindelijk volgde een klassieke stand waarin Dion een kleine forcing (2 om 2 ruil) overzag en daardoor plotseling geforceerd een schijf moest verliezen. Het afspel bleek nog best wel lastig omdat Dion wat compensatie had op zijn lange vleugel.

Jan spendeerde zijn laatste minuten daaraan en koos voor een doorbraak (terecht zoals de computer thuis aangaf) met een 5 om 4 eindspel. Helaas haalde Jan op het verkeerde veld dam waardoor de partij in remise eindigde.

Op bord 1 moest Bas aantreden tegen Jetse Veenstra. Het werd daar nooit echt spannend omdat het laveren de boventoon had. Wellicht dat daarom Bas wat onzorgvuldig werd en na een grove fout plotseling kon opgeven. Hierdoor werd het nog spannend (4-6).

De laatste partij ging tussen Frans Teijn en Harold Jagram op bord 6. Frans dwong in de opening de klemstand af (ook wel bekend als het naamloos skelet) maar vergat hierbij een ruilafwikkeling van zijn tegenstander waardoor de posities weer gelijkwaardig werden. Na een wederzijdse doorbraak moest Frans nog even oppassen door niet op het verkeerde veld dam te halen, hij doorzag dat echter. Daarna had Harold het eenvoudig remise kunnen maken maar haalde juist nu zelf op het verkeerde veld zijn dam waarna Frans het nonchalant uit maakte!

Uiteindelijk een mooie 8-4 overwinning, maar 6-6 zou een terechte uitslag zijn geweest.

Eerste punten voor vierde in Katwijk

Het vierde team speelde tegen KDC 2 de derde wedstrijd. Na twee keer tegen een versterkte tegenstander te hebben verloren, zou het dit keer toch wel leuk zijn als er punten gepakt zouden gaan worden. De paringen zagen er goed uit, alleen Alex Kruyshoop had in Arend van Beelen een tegenstander met hogere rating. Theo Baard had dezelfde tegenstander als vorig seizoen. Toen ging hij nog ten onder tegen Maarten van der Zwan, maar nu was hij gebrand om te winnen. Een een-om-twee in de opening hielp daar bij en Theo gaf zijn voordeel niet meer uit handen. Rinus Snellaars trof Teun de Kluijver, die, zoals wel vaker, al voor de veertigste zet remise aanbood. Rinus weigerde en wist de partij naar zich toe te trekken, zodat het eerste wedstrijdpunt binnen was. Alex redde het niet tegen Van Beelen, maar John Kolstee haalde de teamwinst binnen tegen Cornelis Vooijs door hem op een damcombinatie te trakteren.

De vierde tegenstander is Scheveningen 2 op dinsdag 24 oktober.

Opnieuw verlies voor eerste team

Dat het eerste het dit jaar moeilijk zou krijgen, is geen verrassing. Dat werd ook al duidelijk in de tweede wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Huissen 2. Het duurde ruim drie uur voor de eerste uitslag viel, maar op veel borden stonden de Hagenaars onder druk, en dat was ook niet verwonderlijk vanwege het verschil in rating. Alleen Gerard de Groot had een fors ratingvoordeel en deed verwoede pogingen dat met aanvalsspel te verzilveren.

Berke Yigitturk haalde het eerste punt binnen met een gelijkwaardige remise. Emre Hageman moest echter zijn verzwakte linkervleugel bekopen met verlies. Een meevaller was de remise van Hein van Dee die tegen de sterkste Huissenaar vrijwel foutloos spel liet zien. Herman Vroom kwam goed weg met zijn remise nadat hij analytisch verloren had gestaan. Ook Pertap Malahé scoorde een punt in een gelijkopgaande partij.

Huissen 2 liep echter verder uit na de nederlaag van Frans Teijn die steeds verder van het bord gedrukt werd. Ook Frans van Eenennaam, die ondanks zijn gezondheidsproblemen toch achter het bord zat, verloor. Hij ook stond de hele partij onder zware druk, maar had in het eindspel nog wel een verrassende remisekans.

In het slotakkoord behaalde Roy Bidesi nog een knappe, zwaarbevochten punt. De twee borden waar Den Haag ratingvoordeel had, leidden enigszins teleurstellend ook naar remise. De doorbraakcombinatie van Bas Baksoellah was helaas net remise en ook Gerard kwam niet door de solide verdediging van zijn tegenstander. Eindstand: 7-13.

Invallers leggen de basis voor de winst in Rijnsburg

Het derde team trad vrijdag aan met twee (last-minute) invallers, John Kolstee en Alex Kruyshoop. Radjen Kalloe en Jaap van Hal waren de overige spelers. Alex had tegen Carla de Jong lange tijd nog alle schijven op het bord en in een iets minder volle stand kon hij een dubbele dreiging erin brengen. Ofwel doorbraak naar dam en een schijf winst ofwel alleen een schijf winst. Carla koos voor dat laatste, maar ook deze optie leverde de eerste partijwinst van de avond op. Dat schijfwinst niet altijd garantie voor succes is, bewees John of liever gezegd zijn tegenstander Jac van Delft (62 jaar lid van RDC!).  Met een schijf achter speelde John door, met de hoop er nog een puntje uit te slepen. Jac vergreep zich en zette een een-om-vier naar dam open en de kansen keerden. En zo zette John het team weer op voorsprong. Want het was even daarvoor gelijk geworden doordat Radjen Kalloe verloor van Arno Kooloos, een drie-om-vijf werd hem fataal. Jaap van Hal leek te gaan verliezen van Cees van den Bosch, maar ook hier veranderde schijfverlies in schijfwinst. De partij leek in een puntendeling te eindigen maar het werd voor de Rijnsburger nog erger toen hij verkeerd dam haalde en Jaap nog wist te winnen!

De volgende wedstrijd is op dinsdag 3 oktober tegen MDV 2.

Tweede niet opgewassen tegen Zaanstreek/Purmerend

Het tweede team vormt dit seizoen een combinatieteam met De Hofstad Dammers. Het team wordt in principe aangevuld met twee spelers van De Hofstad Dammers. Daarbij is het de bedoeling dat Nerin Bisseswar alle wedstrijden speelt en dat Piet Rozenboom, Harold Jagram en Jaap van Hal om en om meedoen.

De eerste wedstrijd, uit tegen het combinatieteam van Zaanstreek en Purmerend, werd begonnen met twee invallers, want Jeremy Pauwels kon niet meespelen en Bas Baksoellah viel in bij het eerste. Zij werden vervangen door Radjen Kalloe en de derde speler van De Hofstad Dammers. Zaanstreek/Purmerend is ook de verwachte kampioen van dit seizoen. Met een gemiddelde rating van 1055 zou dit team in de Hoofdklasse zelfs niet misstaan.

Het werd dan ook een complete walk-over. Alhoewel het er aanvankelijk niet naar uitzag. Op veel borden werd ondanks soms honderden punten ratingverschil goed tegenstand geboden. Maar uiteindelijk was het toch niet vol te houden en werden velen overspeeld. En soms ging het opzichtig fout, bijvoorbeeld toen Radjen Kalloe drie schijven offerde en er achter kwam dat de combinatie niet klopte. Alleen Jan Kok, Harold Jagram en Rinus Snellaars wisten een punt te scoren, waarbij Rinus maar liefst ruim 400 ratingpunten overbrugde.

Valse start voor eerste team

Het eerste team staat voor de zware taak om zich opnieuw te handhaven in de hoofdklasse van de nationale competitie. Dit seizoen echter zonder Edwin de Jager en Hans Giphart, die werden vervangen door Emre Hageman en Herman Vroom. Het tiental heeft de laagste rating in de klasse, maar dat was vorig jaar ook geen probleem.

De eerste wedstrijd was meteen een belangrijke, tegen promovendus Zaanstreek en dus een goed moment om toe te slaan. Hein van Dee werd er echter aan bord 10 snel afgezet. Een centrumdoorstoot blokkeerde zijn rechtervleugel en leidde tot een positioneel debacle. Roy Bidesi speelde een vertrouwde gelijkwaardige remise. Het leek er even op dat Herman Vroom de kans kreeg gelijk te maken toen zijn tegenstander moest vluchten in een ingewikkelde afwikkeling. Hierin had Herman zijn tegenstander moeten verplichten tot een dam voor vier schijven. Herman koos voor een ogenschijnlijk veiliger plan dat uiteindelijk toch verloor.

Deze achterstand van vier punten werd niet meer goed gemaakt. Berke Yigitturk won na een massieve aanval zijn partij, maar Frans Teijn ging ten onder tegen de herintredende Zaanse kopman en Volendammer Paul Sier. De resterende partijen liepen allen remise. Gerard de Groot bereikte ondanks het grote ratingverschil niets tegen de voorzichtig opererende Paul Teer. Emre Hageman stond eerst goed, maar moest tegen het einde nog even alle zeilen bijzetten voor de remise.

Pertap Malahé en Frans van Eenennaam bereikten wel voordelige standen maar ook die bleken onvoldoende voor de winst. En Bas Baksoellah kwam goed weg met een punt in een 4-om-2 eindspel. De eindstand was daardoor 12-8 in het voordeel van Zaanstreek.